Dieta wegańska, czyli ta oparta wyłącznie na roślinach, jest coraz popularniejsza w Polsce, szczególnie wśród młodych osób. W wielu miastach powstają restauracje, w których na próżno szukać mięsa. Sklepy spożywcze rozszerzają swoją ofertę o produkty roślinne. Jednak czy zdiagnozowana choroba refluksowa może być przeciwwskazaniem do stosowania tej diety?
Na czym polega dieta wegańska?
Dieta roślinna jest częścią weganizmu, idei, która zakłada wykluczenie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, zarówno z diety, jak i z całego życia. Weganie unikają nie tylko mięsa, nabiału i jaj, ale również odzieży skórzanej, futer czy jedwabiu.
Powodów do stosowania diety roślinnej jest wiele, część osób robi to z pobudek etycznych, środowiskowych lub zdrowotnych.
Jednak dieta bazująca na produktach roślinnych nie zawsze jest zdrowa. Weganie chętnie sięgają po artykuły głęboko przetworzone, których coraz więcej produkowanych jest z myślą o nich. Podstawą ich jadłospisu są też ciężkostrawne strączki.
Osoby zdrowe i młode mają bardziej tolerancyjne organizmy. Jednak w przypadku zdiagnozowanej choroby refluksowej należy szczególnie uważać na produkty, które trafiają na nasz talerz. Na szczęście refluks nie wyklucza kontynuowania diety roślinnej.
Rośliny strączkowe a refluks
Osoby całkowicie rezygnujące z przyjmowania białka zwierzęcego w pokarmach, szukają roślinnych alternatyw. Najczęściej pada na strączki, które są smaczne, niedrogie i bogate w moc składników mineralnych. Niektóre rośliny strączkowe zawierają sporo fermentujących węglowodanów, przez co są ciężkostrawne. Dlatego fasola, groch czy soja nie są wskazane przy chorobie refluksowej. Jednak nie trzeba całkowicie eliminować strączków z diety, wystarczy wybrać odpowiednią formę ich spożywania.
Dobrą alternatywą dla tradycyjnych ziaren strączków, są ich kiełki. Soczewica, fasola czy nawet soja podane w tej formie są nie tylko lekkostrawne, ale również bardzo zdrowe. Kiełki zawierają dużo białka, witaminy C, potasu, magnezu i kwasu foliowego. Warto sięgać także po pasty przygotowywane na bazie ciecierzycy, (np. humus) oraz tofu.
W formie rozdrobnionej strączki są bardziej strawne. Wskazana jest też czerwona soczewica, która nie posiada łusek, przez co jest łagodniejsza dla żołądka. Latem można spożywać także fasolkę szparagową czy młody groszek.
Pozostałe produkty
Weganie chętnie sięgają też po orzechy, refluks nie stanowi przeciwwskazań do ich spożywania. Wyjątek stanowią jedynie orzechy arachidowe, które w rzeczywistości należą do rodziny strączków. Szczególnie polecane są migdały, które dodatkowo łagodzą nieprzyjemne objawy zgagi.
Popularnym zamiennikiem mięsa w diecie jest seitan, czyli gluten pszenny. Jest on bardzo ciężkostrawny, dlatego osoby zmagające się ze zgagą powinni go unikać. W jadłospisie wegan królują też produkty pełnoziarniste. Razowe chleby, makarony i kasze są bardzo zdrowe, jednak nie zalecane przy refluksie. Zamiast nich warto wybrać komosę ryżową i amarantus, białe i czerstwe pieczywo, kaszę jęczmienna i bulgur, płatki owsiane i pszenne.
Czytaj więcej o zgadze i jej zapobieganiu na www.controloccontrol.pl
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu