Cytryna zwyczajna (Citrus limon) – nazywana również cytryną zwyczajną lub po prostu cytryną – jest gatunkiem roślin z rodziny rutowatych. Do Europy trafiła w okresie średniowiecza, a jej źródeł możemy szukać w Chinach.
Co zawiera cytryna?
Cytryna to doskonałe źródło beta-karotenu oraz witamin z grupy B, C i E. Ponadto dostarcza ona naszemu organizmowi wielu ważnych substancji takich jak magnez, żelazo, potas czy sód.
Cytryna pobudza wydzielanie enzymów trawiennych przyśpieszając samooczyszczanie organizmu – to bardzo ważny składnik większości diet.
Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny, a co za tym idzie pobudza ona produkcję enzymów trawiennych i wzmaga apetyt. Jednocześnie cytryny przyśpieszają oczyszczanie organizmu czyli świetnie wspomagają proces odchudzania.
Chociaż cytryna wcale nie zawiera za wiele witaminy C, ma jej na tyle dużo (53 mg/100 g), aby wspierać odporność i łagodzić przebieg infekcji.
Zastosowanie cytryny
Cytrynę, ze względu na kwaśny smak, można spożywać jako dodatek do sałatek czy napojów. Skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Cytryna jest również dodawana do herbaty, lecz nie jest to dobry sposób jej użycia. Pod wpływem temperatury zawarta w cytrynie witamina C ulega zniszczeniu, a z liści herbaty zaczyna uwalniać się glin, który niekorzystnie wpływa na pracę komórek nerwowych.
Spożywanie soku z cytrusów jest ważne przy przeziębieniach czy grypie, ponieważ zawarta w cytrynie witamina C wspomaga układ odpornościowy. Codzienne picie soku z cytryny wpływa korzystnie na stan naszej skóry.
Wybieraj owoce ciężkie, w pełni ubarwione. Dojrzałe cytryny pachną na końcach. Pofałdowania świadczą o tym, że owoc ma grubą skórkę. Mniej soku i grubą skórę z reguły mają też cytryny zakończone charakterystycznym wypukłym kształtem.
Inne zastosowanie cytryny
Sok z cytryny zmywa plamy po obieraniu warzyw, a dodany do ryby powoduje, że znika charakterystyczny zapach. I co więcej… Obecność skórki z cytryny w szafie odstrasza mole.
Ważne!
Aby uzyskać jak najwięcej soku z cytryny, najlepiej jest nieco ją pościskać przed wyciśnięciem. Najlepiej „rozmasować” na płaskiej powierzchni tuż przed przekrojeniem jej na pół.