Zupa krem z buraków to ciekawy przepis, który może stać się alternatywą dla tradycyjnego barszczu. Jest prosty w przygotowaniu, zupa jest bardzo smaczna – a do tego zawiera masę cennych witamin. Warto „zaryzykować” i spróbować – z całą pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twoim domownikom.
Składniki:
- seler,
- pietruszka,
- marchew,
- cebula,
- por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- kilka buraków
- 2 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
- chrzan
- koperek
- zakwas buraczany/sok z cytryny/ocet winny lub jabłkowy do zakwaszenia
Zupa krem z buraków – przygotowanie
- Ugotować wywar warzywny wraz z ząbkiem czosnku.
- Odcedzić.
- Następnie dodać pokrojone buraki, ugotować do miękkości.
- Wywar wraz z burakami zmiksować.
- Dodać zgnieciony czosnek.
- Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
- Chrzan umyć, obrać, zetrzeć na tarce.
- Po ugotowaniu dodać chrzan, wymieszać z wywarem i posypać koperkiem (lub jeśli wolisz – pietruszką).
- Zakwasić do smaku.
Porada 1: Do zakwaszenia najlepiej użyć własnego zakwasu buraczanego, możesz go przygotować bardzo szybko.
Porada 2: Zakwaszaj tylko octem winnym lub jabłkowym – są dużo zdrowsze niż spirytusowy.
Porada 3: Jeżeli chcesz zakwasić cytryną – użyj soku ze świeżo wyciśniętych cytryn. Gotowy kwasek cytrynowy nie jest najlepszym pomysłem (zawiera wiele konserwantów i paskudnie smakuje).
Porada 4: Chrzan najlepiej zetrzeć na świeżo na tarce do warzyw. W ten sposób Twoja zupa będzie miała bardzo esencjonalny smak.
Jeżeli lubisz buraki – zobacz przepis na domowy sok z buraków do picia praz przepis na zupę z botwinki.