Przepis na wegetariańską, nietuczącą zupę ogórkową. Ma wyraźny, intensywny smak – idealna jeżeli masz ochotę na „coś kwaśnego”. Zupę możesz zmodyfikować poprzez dodanie dużej ilości koperku – podkreśli to jej walory smakowe.
Składniki:
- seler
- pietruszka
- marchew
- cebula
- por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
- ogórki kiszone lub przecier ogórkowy
- przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, czosnek
- zielony koperek (dodatkowo).
Zupa ogórkowa – przepis:
- Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
- Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek.
- Zagotować.
- Po ugotowaniu dodać poszatkowane ogórki lub przecier.
- Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
- Przegotować.
- Jeżeli chcesz podkreślić smak zupy – możesz dodać sporo koperku (poszatkuj go cienko przed dodaniem).
Wegetariańska zupa ogórkowa jest potrawą zalecaną w diecie warzywno-owocowej.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]
W zupie ogórkowej pływa kasza? Niedowidzę, ale na pewno nie żaden składnik zupy.