Banock i kubek mleka
Banock to coś między chlebem i ciastem, smaczna i zdrowa przekąska

Banock – smaczna i sycąca przekąska

Jest to wypiek klasyfikujący się pomiędzy, chlebem a ciastem. Z jednej strony jest bardzo pożywny, lecz z drugiej może być świetną, słodką przekąską na podwieczorek. Bardzo dużą zaletą tego ciasta jest to, iż nawet po tygodniu (o ile nie zawilgnie lub nie obeschnie) nadal nadaje się do jedzenia i jest smaczny. Należy tylko pamiętać by go ciepłego nie przykrywać (bo nawilgnie) oraz by go czymś przykryć gdy wystygnie (by nie obeschnął).

De facto nie ma na niego jednego przepisu, każdy może go modyfikować w dowolny sposób, a jedynym stały składnikiem pozostać musi mąka.

Osobiście preferują wersję słodką, do której można dodać wszystko, na co tylko ktoś ma ochotę.

Banock możesz nadziać np. rodzynkami
Tak banock wygląda przed zapakowaniem do piekarnika

Przepis według którego najczęściej piekę Banock to:

Baza ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Do tego dochodzą dodatki, ich dobór decyduje o smaku cista oraz o tym na ile „mokre” będzie:

  • 2 garście rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatki mogą być wszelaki, piekłem już Banock z śliwkami z kompotu, świeżymi jabłkami, orzechami, kokosem… lecz według mnie najsmaczniejszy jest właśnie z rodzynkami i cynamonem.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie „suche” składniki (rodzynki też) wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
  2. Do wymieszanych składników dolewamy mleko i dokładamy ewentualne „mokre” dodatki.
  3. Całość bardzo mocno ugniatamy (ok 5min).
  4. Możemy przygotować od razu mniejsze porcje (wielkości bułki) lub piec w całości. W każdym przypadku należy nadać ciastu kształt spłaszczonej kuli.
  5. Wkładamy do piekarnika na 30-50 minut w 180°C (długość pieczenia zależy od piekarnika, z termoobiegiem można piec krócej, lecz bardziej wysusza ciasto), im dłużej będziemy go piec, tym grubsza i twardsza skórka się zrobi, de facto bardzo smaczna. Jeżeli chcemy mieć go mocno przypieczony, można piec go przez 50 minut, gdy chcemy miększą skórkę, polecam piec ok 40minut.

Ciasto nie rośnie znacznie, około 100%, i wychodzi dość zbite. Nie należy spodziewać się po nim ze wyjdzie puszyste jak ciasto drożdżowe.

Banock przekrojony z rodzynkami
A tak wygląda banock już gotowy
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy z mąki razowej

Przepisy na pyszne wypieki z mąki razowej

Mąka razowa wzięła swoje pojęcie od stopnia przemiału. Wbrew wszelkim opiniom, nie chodzi tutaj o …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail