Kiszonki są rewelacyjne dla zdrowia.
Co to są kiszonki i dlaczego warto je jeść?

Kiszonki – moc witamin i super wpływ na Twój organizm

 Kiszenie to sposób konserwowania żywności znany już od tysięcy lat. Kiszono nie tylko warzywa i owoce, ale także mięso. W starożytności kiszoną kapustą leczono choroby płuc, stawów, wątroby.

Podczas procesu kiszenia dochodzi do rozpadu cukrów prostych zawartych w owocach i warzywach. Rozpad cukrów prostych przyczynia się do powstania bakterii kwasu mlekowego.

Dzięki temu, fermentowane produkty nie psują się i nie tracą właściwości odżywczych. Dodatkowo proces fermentacji wzbogaca produkt końcowy w witaminy z grupy B.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Kiszonki to naturalny probiotyk

Kiszone warzywa to naturalny probiotyk (bakterie kwasu mlekowego), czyli specjalne kultury bakterii, które pozytywne wpływają na florę bakteryjną. Regulują pracę jelit, wspomagają trawienie, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu np. pestycydów. Przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi.

Kiszonki, a układ odpornościowy

Po kiszoną kapustę czy ogórki sięgamy najczęściej w okresie zimowym. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy. Dzięki ogromnej ilości witamin, pomagają w walce z wirusami i chorobotwórczymi bakteriami.

Duża zawartość witaminy C zwiększa odporność organizmu. Witamina C jest także silnym antyoksydantem. Po warzywa, które poddane zostały procesowi fermentacji, powinny sięgać osoby palące papierosy lub przebywające w toksycznym środowisku. Antyoksydanty, jakimi są witaminy A i E przyczyniają się do neutralizowania wolnych rodników i chronią przed rozwojem poważnych chorób.

Kiszonki a działanie przeciwnowotworowe

Badania naukowe wykazały, że sok z kiszonej kapusty wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W trakcie kiszenia uwalniane są izotiocyjaniany, które chronią organizm przed rozwojem zmian rakowych. Dobroczynne działanie zaobserwowano przypadku chorób: raka piersi, jelita grubego i płuc.

Kiszonki rewelacyjnym uzupełnieniem diety na odchudzanie.
Kiszonki skutecznie wspomagają odchudzanie.

Kiszonki mają niewiele kalorii

Kiszonki powinny włączyć do menu osoby odchudzające się. Proces kiszenia obniża zawartość węglowodanów. Kiszone produkty zawierają witaminy B6, B12, B3. Witaminy te biorą udział w procesie przemiany materii. Pomagają w trawieniu białek, tłuszczów i węglowodanów. Wspomagają także układ nerwowy.

Kto powinien uważać na kiszone warzywa?

Uwaga! Wbrew ogólnemu przekonaniu, kiszone warzywa nie są lekkostrawne. Mogą działać drażniąco na błony śluzowe. Osoby, które cierpią na zapalanie śluzówki żołądka lub choroby jelit, powinny ograniczyć spożycie kiszonych warzyw i owoców. Bardzo niskie PH działa drażniąco na błony żołądka i jelit. Wynika to z dość dużej ilości soli.

Czy kisimy tylko ogórki? Jakie warzywa można też ukisić?

Kisić można nie tylko ogórki i kapustę. Do kiszenia nadają się warzywa i owoce z dużą zawartością wody i cukru. Świetnie do kiszenia nadają się także buraki, pomidory, cytryny, marchew, cukinia, papryka, jabłka.

Należy pamiętać, że proces kiszenia warzyw powinien wykazywać pozytywne działanie. Należy więc używać produktów bardzo dobrej jakości, najlepiej ekologicznych, kupionych u sprawdzonych dostawców. Umyte warzywa należy przełożyć do kamionki bądź słoika i zalać solanką (najczęściej 1 łyżka soli na 1 litr wody). To właśnie sól wykazuje właściwości konserwujące. Naczynie należy szczelnie zamknąć, aby wyeliminować dopływ tlenu.

Kiszonki zawierają witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wykazują bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Regulują pracę jelit, chronią przed wirusami i bakteriami. Spożywać je jednak należy w ograniczonych ilościach z powodu dużej zawartości soli, a ta jak wiadomo nie jest już tak zdrowa.

Kiszonki sa bardzo zdrowe i zrobisz je z wielu warzyw.
Kiszonki to nie tylko ogórki kiszone.

Niżej znajdziesz twa ciekawe przepisy na kiszonki, sprawdź koniecznie:

Kiszona cukinia

Świeża cukinia 1 kg (powinny być małe cukinie, nieprzerośnięte)

Zalewa na kiszoną cukinię:

  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Ziele angielskie ½ łyżki
  • pieprz kolorowy ½  łyżki (może być więcej w zależności od preferencji smakowych)
  • koper 2-3 sztuki
  • czosnek 3-6 ząbki
  • chrzan 2 sztuki
  • gorczyca 1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody

Wykonanie:

  1. Słoiki bardzo dobrze umyj, wyparz i osusz.
  2. Wodę zagotuj z solą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą.
  3. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Na dnie słoika ułóż kilka plasterków chrzanu.
  5. Cukinie pokrój w plastry 2cm. Ułóż ciasno w słoikach.
  6. Do każdego słoika wrzuć około 2 ząbki czosnku, koper.
  7. Zalej przygotowaną wcześniej zalewą.
  8. Przez następne 3 dni pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej. Następnie trzymaj kiszonki w chłodnym miejscu.

Kiszone ogórki

Świeże ogórki (powinny być dość małe, twarde sztuki) 1 kg

Zalewa na kiszone ogórki

  • 1 ½ łyżki soli na litr wody
  • koper ogrodowy 2-3 sztuki
  • pieprz czarny 1 łyżka
  • ziele angielskie ½ łyżki
  • liść laurowy 2-3 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • 2 liście wiśni

Przygotowanie:

  1. Na dnie słoika ułóż chrzan, liście wiśni, koper i gorczycę.
  2. Ogórki umyj. Ułóż pionowo w słoiku. Powinny być ułożone ciasno. Pomiędzy ogórki wciśnij ząbki czosnku. Ogórki nie mogą wystawiać poza linie słoika.
  3. Wodę zagotuj z solą. Zalej gorącą wodą ogórki. Muszą być całe przykryte.
  4. Zakręć dokładnie słoiki i odstaw w ciemne miejsce. Ogórki powinny być gotowe po około 2 tygodniach.
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail