Już wkrótce przyjdzie sezon na pyszne, świeże owoce – truskawki, maliny, poziomki. Wykorzystaj je do zrobienia nieziemsko dobrego sernika, który jest zdrowy i pełen wartości odżywczych.
Sernik bez pieczenia – przepis:
Na „ciasto”:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki daktyli bez pestek
Na nadzienie:
- 3 szklanki orzechów nerkowca (surowych, posiekanych i namoczonych wcześniej przez kilka godzin)
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki syropu z agawy
- 3/4 filiżanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na sos malinowy:
- 200g malin (świeżych lub mrożonych)
Sposób przygotowania:
- Orzechy i daktyle posiekać w blenderze. Powstałą masą wykleić szklaną formę (łącznie z bokami).
- Nadzienie przygotuj podobnie – wrzuć wszystkie składniki do blendera (olej kokosowy wcześniej podgrzej na parze), zblenduj. Wyłóż powstała masę do formy, wyrównaj. Wsadź na 3 godziny do lodówki.
- W tym czasie przygotuj sos malinowy. Wrzuć maliny do blendera i zblenduj (do smaku możesz dodać również kilka daktyli lub trochę syropu z agawy). Gotowym sosem polewaj sernik.
Smacznego!
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]