Uwielbiam zbliżającą się jesień, oczywiście nie ze względu na pochmurne i chłodne dni, ale za całe jej dobrodziejstwo soczystych, pachnących owoców, orzechów i kwitnące mimozy. To również idealna pora, by spadający nastrój reperować kubkiem pysznej, aromatycznej kawy z kawałkiem słodkiego ciasta.
Znalazłam ostatnio świetny przepis na kawowy tort Pavlowa, ale pyszne bezy postanowiłam przełożyć kremem kawowym z dodatkiem włoskich orzechów i daktyli. To w ramach akcentu jesiennego. Smakuje wyśmienicie!
Bezy z kremem kawowym, orzechami i daktylami.
Składniki na 9 małych blatów bezowych wielkości szklanki:
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki na masę kawową:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle
Przygotowanie blatów bezowych:
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na którym narysuj 3 okręgi o średnicy ok.7 cm (najprościej odrysować szklankę). Ubij białka na sztywno, dalej ubijając dodawaj cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne – stopniowo.
- Na końcu delikatnie wmieszaj skrobię i sok z cytryny.
- Masę wyłóż na narysowane koła. Piecz przez 1 godzinę w 140ºC.
- Wyłącz i lekko uchyl piekarnik – mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).
Przygotowanie kremu:
- Rozpuść kawę w łyżce gorącej wody.
- Po przestygnięciu połącz z serkiem mascarpone.
- Ubij śmietanę.
- Gdy zaczyna gęstnieć, dodaj cukier puder i połączony z kawą serek mascarpone.
- Miksuj aż składniki się połączą i masa zgęstnieje.
- Masę podziel na 2 części i przełóż nią 3 blaty bezowe. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
Masa kawowa użyta w powyższym przepisie również sprawdza się do przekładania biszkoptów. Ja postanowiłam przełożyć nim biszkopt czekoladowy, który świetnie komponuje się z nutami kawowymi. Akcentem jesiennym tym razem są powidła, którymi przełożyłam środkową warstwę tortu. Polewa czekoladowa dopełnia całość.
Czekoladowy torcik z kremem kawowym i powidłami.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
Składniki na poncz:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 150 ml gorącej wody
Składniki na masę kawową:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na czekoladową polewę:
- 350 ml śmietanki
- 7 g żelatyny
- 250 g mlecznej czekolady
- oraz słoiczek powideł
Przygotowanie biszkoptu czekoladowego:
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier.
- Na koniec dodać kolejno żółtka, nadal ubijając.
- Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około pół godziny.
Przygotowanie kremu:
- Rozpuść kawę w łyżce gorącej wody.
- Po przestygnięciu połącz z serkiem mascarpone.
- Ubij śmietanę. Gdy zaczyna gęstnieć dodaj cukier puder i połączony z kawą serek mascarpone.
- Miksuj aż składniki się połączą i masa zgęstnieje.
Przygotowanie polewy:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Śmietanę zagotować, dodać namoczoną żelatynę oraz posiekaną czekoladę.
- Wymieszać na jednolitą masę.
- Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty.
- Nasączyć i przełożyć kremem, a środkową część posmarować powidłami. Tort udekorować gęstniejącą polewą.
Po więcej przepisów na desery i ciasta z wykorzystaniem kawy zapraszam na stronę https://przepisynakawe.pl. Smacznego!