Chłodniki kojarzą się z letnim upałem – i prawidłowo! Ich zadaniem jest nawodnienie i ochłodzenie organizmu, ale to wcale nie oznacza, że można spożywać je tylko latem – niektóre warzywa i owoce z których można wykonać taką zupę są dostępne przez cały rok. Zaletą chłodników jest również prostota wykonania, więc kto nigdy nie spróbował ma teraz do tego wspaniałą okazję – prezentujemy Wam kolejne dwa przepisy na chłodnik!
1. Chłodnik jagodowy z rzodkiewką i ogórkiem (ok. 200kcal)
Składniki:
- Maślanka 1 szklanka 220g
- Rzodkiewka 2 sztuki 30g
- Ogórek zielony gruntowy 1 sztuka 50g
- Jagody ½ szklanki 80g
- Kiełki rzodkiewki 20g
- Jajo 1 sztuka 55g
- Pieprz, Sól
Sposób przygotowania:
- Maślankę zmiksować z jagodami.
- Ogórka i rzodkiewki pokroić w kostkę.
- Warzywa dorzucić do maślanki z jagodami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać ugotowane i pokrojone jajo i kiełki.
- Wymieszać.
2. Chłodnik z cukinii i ogórka z pełnoziarnistą bagietką (ok. 300kcal)
Składniki:
- Cukinia 1/3 małej sztuki 150g
- Ogórek zielony gruntowy 2 sztuki 100g
- Maślanka 1 szklanka 220g
- Czosnek 1 ząbek
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 5g
- Natka pietruszki 1 łyżeczka
- Koper 1 łyżeczka
- Szczypiorek 1 łyżeczka
- Sól, pieprz
- Bagietka pełnoziarnista 60g
Sposób przygotowania:
- Warzywa i zioła umyć i osuszyć.
- Cukinię i ogórka pokroić w kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie poddusić pokrojone warzywa (około 5 minut), przełożyć do miseczki, przestudzić.
- Maślankę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.
- Przelać do warzyw, wszystko wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Podawać schłodzone, z bagietką. (Bez bagietki 160kcal)