Dzięki zawartemu w ogórkach potasowi warzywo te poleca się przy wszelkiego rodzajach chorobach dróg moczowych czy serca a także przy reumatyzmie. Po kiszoną kapustę sięgamy głównie w okresie jesienno-zimowym, a niesłusznie! Zawiera ona bowiem ogromne ilości witamin C i B, dzięki czemu dotlenia i wzmacnia nasz organizm.
1. Surówka z zielonego ogórka i cebuli z kolendrą.
Składniki:
- ogórek zielony ze skórką
- cebula
- kolendra ( zamiennie zielona pietruszka)
- sól, biały pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Ogórek pokroić w plastry..
- Cebulę drobno poszatkować- dla złagodzenia smaku można sparzyć.
- Posypać poszatkowaną kolendrą.
- Posolić, popieprzyć i skropić cytryną tuż przed podaniem.
- Najlepiej smakuje, gdy ogórek zachowuje chrupkość.
2. Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą
Składniki:
- kiszona kapusta
- marchew
- jabłko
- cebula
- zielona pietruszka
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Koszona kapustę pokroić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Cebule drobno pokroić.
- Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem, posypać zielona pietruszką.
3. Surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem zielonym, cebulą i koperkiem
Składniki:
- kawałek kapusty włoskiej
- ogórek zielony
- cebula
- koperek zielony
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę włoską poszatkować, ogórek zielony i cebulę pokroić w kostkę.
- Połączyć składniki. Doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić.
- Posypać obficie zielonym koperkiem.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]