Papryka jest przede wszystkim źródłem witaminy C, B2, B6 i E. Do właściwości leczniczych warzywa zaliczamy n.in zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych, łagodzenie bólu głowy. Oprócz tego sprzyja długowieczności i zachowywaniu ładnej cery. Chroni również organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 10 dag świeżej papryki zapewnia dzienną dawkę beta-karotenu. To także dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i E.
1. Wegetariańskie leczo z papryki
Składniki:
- papryka –czerwona, żółta, zielona
- 3 pomidory świeże lub pomidory w puszce
- cebula
- koncentrat pomidorowy – łyżka (opcjonalnie)
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
- papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
- sól, pieprzSposób przygotowania:
- Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić kawałki.
- Wrzucić na rozgrzaną patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i po chwili smażenia – gdy puszczą sok – dodać papryki. Smażyć do miękkości.
- Pod koniec smażenia dodać przyprawy- wg wyboru.
2. Gołąbki jarskie
Składniki:
- kapusta biała
- farsz : marchew, seler, pietruszka, por, cebula
- przecier pomidorowy
- bazylia, natka pietruszki, sól ,pieprz
Sposób przygotowania:
- Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie.
- Przygotować farsz: warzywa ugotować na parze. Zmielić i przyprawić.
- Napełnić liście przygotowanym farszem.
- Gołąbki zalać niewielką ilością wody z przecierem pomidorowym i udusić na wolnym ogniu ( lub włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i zapiec w piekarniku).
3. Leczo jarskie
Składniki:
- papryka –czerwona, żółta
- pomidor
- kabaczek lub cukinia
- bakłażan
- cebula
- koncentrat pomidorowy – łyżka(opcjonalnie)
- kilka liści kapusty włoskiej
- ząbek lub 2 czosnku
- kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
- papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię.
- Pod koniec smażenia dodać przyprawy- wg wyboru.
Porada 1: jako pierwsze najlepiej jest wrzucić miękkie warzyw ( jak np. pomidor, cukinia), aby wytworzył się sok, w którym później będą piekły się pozostałe warzywa.
Porada 2: z podanych wyżej rodzajów warzyw możemy wybrać tylko kilka, ale pamiętajmy, aby w składzie znalazły się: pomidory, papryka i cebula.