3 Przepisy: krem z brokułów, wegetariański kapuśniak i zupa śródziemnomorska

Przedstawiamy trzy proste przepisy na zdrowe i smaczne zupy. Brokuły jak powszechnie wiadomo posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi chronią przed wrzodami żołądka, anemią, a także regulują poziom cukru we krwi i pozytywnie wpływają na nasz wzrok. Po kiszoną kapustę sięgamy głównie w okresie jesienno-zimowym, a niesłusznie! Zawiera ona bowiem ogromne ilości witamin C i B, dzięki czemu dotlenia i wzmacnia nasz organizm.

1. Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 1 lub 2 brokuły
  • sól, biały pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar warzywny .Odcedzić.
  2. Następnie dodać brokuł, ugotować do miękkości.
  3. Oddzielić kilka górnych części różyczek brokułu, resztę zmiksować.
  4. Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
  5. Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki brokułu.
  6. Po ugotowaniu posypać koperkiem.

2. Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • kiszona kapusta
  • cebula
  • kminek, listek laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa poszatkować  w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
  2. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek. Ugotować.
  3. W osobnym garnku ugotować do miękkości kapustę kiszoną.
  4. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  5. Wrzucić na rozgrzaną patelnię- ceramiczną lub grillową i dosyć mocno zrumienić.
  6. Kapustę połączyć z warzywami, dodać przesmażoną cebulę, majeranek.
  7. Przegotować.
  8. Posypać zieloną pietruszką.

3. Zupa warzywna „śródziemnomorska”

 Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por ,cukinia, bakłażan,  papryka(czerwona, żółta),pomidor     świeży lub w puszce w przecierze pomidorowym
  • suszone pomidory
  • przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia ( podzielić na 2 części)
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory pokroić w kostkę , zalać letnią wodą, zostawić na godzinę.
  2. Warzywa  poszatkować  w słupki lub pokroić  w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła, namoczone pomidory, ugotować.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ewentualnie dodać trochę przecieru pomidorowego.
  5. Posypać  pozostałą część ziół, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail