Jeżeli jesteś fanką zdrowego odżywiania, to zielone koktajle powinny stać się istotnym elementem twojej diety. Nie tylko sycą oczy swoim kolorem, ale przede wszystkim kumulują w sobie wszystko co najlepsze dla prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu.
Są niezwykle odżywcze, gdyż dostarczają ogromną dawkę chlorofilu, enzymów, przeciwutelniaczy, białka, żelaza, fosforu, magnezu czy potasu oraz witamin A, B, C, E i K, a do tego są lekkostrawne i zawierają mnóstwo błonnika. Zatem, jeżeli chcesz być piękna, zdrowa i pełna energii to sięgaj po blender i do roboty – poniżej znajdziesz 4 łatwe i szybkie przepisy na nasze zielone cudeńka.
1. Miętowo-ogórkowy zawrót głowy – idealny na upalne dni
Zielony ogórek możesz stosować nie tylko jako naturalny środek kosmetyczny działający od zewnątrz, ale z powodzeniem możesz się nim upiększyć także „od środka”. Jest on szczególnie ceniony jako środek odwaszający organizm i usprawniający trawienie. Nie można też zapomnieć, że zielony ogórek w 96% składa się z wody, przez co doskonale nawadnia i orzeźwia, dlatego nasza propozycja będzie doskonałym orzeźwieniem w letnie i upalne dni.
Składniki: 150 g kefiru naturalnego (1,8% tłuszczu), ogórek zielony, świeża mięta.
Sposób przygotowania:
- Ogórek obierz i zmiksuj w blenderze z kefirem i posiekną mięta.
- Koktajl przelej do szklanki i udekoruj z wierzchu listkami mięty.
Uwaga! Jeżeli lubisz bardziej wyrazisty smak dodaj przyprawy – sól, pieprz lub czosnek.
Wartość energetyczna koktajlu to około 84 kcal w 200 ml.
2. Szpinakowe szaleństwo – na lepsze trawienie
Mówiąc najogólniej liście szpinaku to samo dobro. Przede wszystkim mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą, co jest zasługą dużej zawartości beta-karotenu, witaminy C i luteiny, czyli znanych przeciwutleniaczy. Oprócz tego szpinak jest źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego.
Do tego, jeżeli masz problem z zaparciami, bez wahania sięgnij po nasz przepis – koktajl błyskawicznie reguluje pracę jelit.
Składniki: 2 marchewki, spora garść świeżego szpinaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyj starannie pod bieżacą wodą i wyciśnij z nich sok w sokowirówce.
- Garść szpinaku zmiksuj w blenderze, a następnie dodaj sok i wymieszaj całość.
Wartość energetyczna to około 60 kcal w 200 ml.
3. Koktajl selerowy z kiwi – dzikość smaku
Krótko i na temat – bez selera naciowego nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca, ani oczyszczająca. Istnieją nawet specjalne diety oparte głównie na tym warzywie.
Ponadto seler detoksykuje, pomaga leczyć stawy i nadciśnienie, uspokaja, a w niektórych zakątkach świata jest stosowany jako afrodyzjak 😉 zatem, jeżeli chcesz czuć się lekko, mieć świetny metabolizm i wspomóc się w walce z cellulitem i zbędnymi kilogramami, to poniższego koktajlu nie może zabraknąć w twoim codziennym menu.
Składniki: 3 łodygi selera naciowego, 3 owoce kiwi, pół szklanki wody mineralnej, łyżka stołowa miodu.
Sposób przygotowania:
- Umyj, oczyść i pokrój łodygi selera naciowego.
- Obierz i pokrój owoce kiwi.
- Przygotowane składniki zmiksuj z wodą mineralną i łyżką miodu.
Wartość energetyczna: około 80 kcal w 200 ml.
4. Nietypowy szejk brokułowy – pomaga w regeneracji
Brokuł dzięki dużej zawartości silnego przeciwutleniacza – sulforafanu, ma przede wszystkim właściwości antynowotworowe. Dodatkowo stanowi on naturalną tarczę przed wrzodami żołądka i anemią oraz reguluje poziom cukru we krwi, przez co jest szczególnie polecany cukrzykom.
Jeżeli masz problemy z dokuczliwymi skurczami mięśni lub z obrzmieniami, regularne spożywanie naszego koktajlu powinno ci pomóc
Składniki: pół brokuła, 2 łyżki pestek dyni, pół szklanki wody mineralnej.
Sposób przygotowania:
- Brokuła oczyść i podziel na małe różyczki.
- Przygotowane warzywo zmiksuj z pestkami dyni i wodą mineralną.
Wartość energetyczna koktajlu to około 165 kcal w 200 ml.
Najbardziej przypadł mi do gustu koktajl z selera i kiwi.