Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » 3 przepisy na zupy – jarzynowa, marchewkowa z imibirem, barszcz ukraiński
Trzy przepisy na zupy warzywne
Przepisy na zupy, które na pewno pokochasz!

3 przepisy na zupy – jarzynowa, marchewkowa z imibirem, barszcz ukraiński

Seler, pietruszka a może marchew? Bez względu na to co wybierzemy do naszej zupy możemy być pewni, że dostarczymy naszym organizmom wielu witamin i bardzo potrzebnych substancji. Nie zwlekaj więc ani chwili i już teraz dołącz do grupy osób, które żyją zgodnie z potrzebami swojego organizmu!

1.Zupa jarzynowa tradycyjna

Składniki:

  • Seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • pomidor świeży lub z puszki
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka mielona słodka i ostra
  • zielona pietruszka lub koperek – dużo
  • lubczyk świeży
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować warzywa. Doprawić papryka słodką i ostrą. Posolić i popieprzyć.
  2. Obficie posypać pokrojoną pietruszką lub koperkiem.
  3. Dodać też odrobinę świeżego lubczyku –świetnie podkreśla smak zupy.
  4. Porada: warzywa do tej zupy dajemy w takiej proporcji, jaki smak najbardziej lubimy.

2. Zupa krem marchewkowa z imbirem

 Składniki:

  • seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 0,5 kg marchwi
  • pół szklanki soku z grejpfruta
  • cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wywar warzywny .Odcedzić.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić ( na patelni ceramicznej lub grillowej).
  3. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Połączyć z cebula i czosnkiem, dodać imbir, zalać wrzącą wodą, zagotować. Gotować, aż marchewka będzie miękka .
  4. Dodać sok i zmiksować. Jeszcze raz przegotować.          

3. Zupa barszcz ukraiński

Składniki:

  • warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 2 kg buraków
  • 2 cebule
  • zakwas buraczany lub 2 cytryny
  • przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, kilka ząbków czosnku
  • zielony koperek lub zielona pietruszka ( opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa  poszatkować  w słupki lub pokroić  w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, ząbek czosnku. Ugotować.
  2. Buraki podzielić na 2 części : jedną część poszatkować, druga można pokroić w plastry.
  3. Ugotować. Wygotowane plastry wyrzucić. Esencjonalny  wywar buraczany i pocięte  w słupki buraki  połączyć z ugotowanymi warzywami.
  4. Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku.
  5. Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.
  6. Przegotować.
  7. Zakwasić zakwasem buraczanym lub cytryną.
  8. Dodać przeciśnięty przez praskę(lub drobno poszatkowany) pozostały czosnek.
  9. Doprawić.
  10. Można posypać zielonym koperkiem lub zieloną pietruszką.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Przepis na zdrową zupę gulaszową z kiszoną kapustą.

Zdrowa zupa gulaszowa z kapustą kiszoną

Przepis na dietetyczną, zdrową zupę gulaszową z dodatkiem kiszonej kapusty. Jedzenie kiszonej kapusty pozytywnie wpływa …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o