Pomidory jak każdy wie posiadają szerokie zastosowanie w lecznictwie. Dzięki ważnym substancjom zawartym w tych warzywach pomagają one walczyć z nadwagą. Poprawiają również odporność, wpływają na pracę układu nerwowego czy wspomagają trawienie. Jabłka oprócz tego, że świetnie smakują chronią przed zawałami, zaparciami, wzmacniają szkliwo naszych zębów oraz ułatwiają odchudzanie. Każda z przedstawionych niżej surówek korzystnie wpływa na nasz organizm, dzięki czemu wszystkie trzy powinny na stałe zagościć w naszym menu.
1. Surówka z pomidorów, papryki, kiszonych ogórków, rzodkiewki i zielonej cebuli
Składniki:
- 2 pomidory
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek żółtej papryki
- ogórek kiszony
- rzodkiewka – kilka
- zielona cebulka lub szczypior
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory, ogórek kiszony, papryki, rzodkiewkę pokroić,
- doprawić sola i pieprzem
- obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
2. Surówka z selera, z jabłkiem i grejpfrutem.
Składniki:
- mały seler lub połówka dużego
- 1 lub 2 jabłka
- połowa grejpfruta
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
- Grejpfruta obrać, usuną pestki, pokroić na drobną kostkę.
- Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
- Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.
3. Surówka z selera, marchwi i jabłka.
Składniki:
- mały seler lub połówka dużego
- 1 2 jabłka
- marchew
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Seler i marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
- Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
- Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.
zajefajne ,zajełatwe, zajezdrowe