Zatrucie pokarmowe to częsta dolegliwość występująca u osób w każdym wieku. Najczęściej wywołane jest spożyciem pokarmu zawierającego bakterie lub ich toksyny np. Salmonella, Campylobacter, Streptococcus aureus, Shigella, Listeria monocytogenes lub przez wirusy np. rotawirus, adenowirus. Droga, poprzez którą dochodzi do zakażenia, może być pokarmowa lub przez kontakt z chorym, lub nosicielem. Zatrucie mieć różny przebieg i czas trwania w zależności od czynnika chorobotwórczego zawartego w pożywieniu. Najczęstszymi objawami są nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, podwyższona temperatura ciała i ogólne złe samopoczucie. Pierwsze dolegliwości mogą wystąpić od kilku godzin po spożyciu lub nawet od kilku dni.
Po pierwsze: dużo płynów
Podczas zatrucia pokarmowego organizm traci duże ilości wody przez wymioty lub biegunkę. Bardzo ważne jest uzupełnianie objętości utraconych płynów przez nawadnianie. Zwykle wystarczające jest przyjmowanie płynów w postaci wody, soków, zup lub płynów izotonicznych. Dodatkowo należy pamiętać o uzupełnianiu utraconych elektrolitów.
W tym celu można stosować dostępne w aptekach preparaty do rozpuszczania w wodzie. Natomiast do nawadniania osób starszych i małych dzieci z ciężką biegunką zaleca się doustny, hipoosmolarny płyn glukozowo- elektrolitowy.
Po drugie: odpowiednie żywienie
Kiedy organizm zostanie wystarczająco nawodniony, można rozpocząć podawanie pokarmu. Odpowiednie pożywienie dostarczy organizmowi potrzebnej energii i pozwoli na wyrównanie powstałych niedoborów pokarmowych. Dobrym wyborem będzie nieobciążająca żołądek dieta w postaci kleiku ryżowego, gotowanego makaronu, kasz, zup, krakersów, bananów i jogurtów.
Należy unikać pokarmów ciężkostrawnych, pikantnych, smażonych i słodkiego mleka. W przypadku ustąpienia biegunki można powrócić do normalnej diety.
Po trzecie: leki przeciwbiegunkowe
Najlepiej na czas zatrucia pokarmowego zrezygnować z pracy i pozostać w domu. W celu zapewnienia sobie komfortu można sięgnąć po leki powstrzymujące biegunkę np. loperamid. Stosować je mogą osoby z wodnistą biegunką bez gorączki lub z niewielką gorączką. Natomiast u osób, u których wystąpiła krwista biegunka lub gorączka powyżej 38°C są stanowczo przeciwwskazane.
Po czwarte: odnowa flory bakteryjnej
Podczas biegunek znacznie osłabiona zostaje naturalna flora jelitowa, która ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. U osób z bardzo ciężką biegunką, warto zadbać o prawidłową czynność jelit, stosując preparaty zawierające szczepy bakterii przywracające prawidłowy skład flory bakteryjnej takie jak np. preparat z żywymi kulturami bakterii Dicoflor. Bakterie probiotyczne np. Lactobacillus wpływają na zwiększenie pozytywnej mikroflory jelit, jednocześnie zmniejszając ilość bakterii chorobotwórczych.
Stosowanie takich preparatów może znacząco wpłynąć na złagodzenie biegunki i skrócić jej czas trwania. Dodatkowo podczas suplementacji wspomagać się można mlecznymi fermentowanymi produktami jak kefir, jogurty lub kiszone warzywa jak ogórki, czy kapusta.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu