Przepis na „kokosowe” ptasie mleczko w wersji FIT był moją motywacją do założenia bloga. Wywołał on ogromne zainteresowanie wśród moich znajomych.
Chętnie podzielę się nim z Wami. Zaznaczę, że nie tylko jest to pyszny dodatek do kawy ale przede wszystkim jest zdrową przekąską i może się świetnie spisać jako drugie śniadanie.
Do przygotowania ptasiego mleczka potrzebujesz:
na piankę:
- puszkę mleczka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 laskę wanilii lub aromat waniliowy
- 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny (lub agar-agar)
na polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Łyżka kakao ciemnego
- Łyżka ksylitolu
Zamiast domowej polewy czekoladowej możesz rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady z jedną łyżką oleju kokosowego (do rozrzedzenia).
Domowe ptasie mleczko – przygotowanie:
- W rondelku podgrzewasz mleczko, dodajesz ksylitol oraz nasiona chia.
- W tym czasie w 3 łyżkach wrzątku rozpuszczasz żelatynę.
- Dodajesz ją do mleczka. Całość zagotowujesz. Jak tylko przestygnie i przestanie parować, przelewasz mleczko do silikonowej foremki i wkładasz do zamrażarki.
Przygotowanie polewy.
- W rondelku rozpuszczasz olej kokosowy, dodajesz łyżkę kakao i ksylitol.
- Kiedy polewa delikatnie ostygnie a pianka lekko stężeje, wylewasz ją na piankę.
- Wkładasz do zamrażarki na minimum dwie godziny.
- Gotowe ptasie mleczko trzymaj w lodówce, nie więcej niż 2-3 dni.
Jeśli nie jesteście fanami kokosa, zamiast mleka kokosowego możecie dać dowolne, np. krowie czy migdałowe, możecie również dodać do niego kakao, kawałki czekolady i będzie czekoladowym ptasim mleczkiem. Modyfikować można na różne sposoby.