Zupa cebulowa jest doskonałym pomysłem na obiad/kolację. Jest pożywnym i smacznym posiłkiem, który można pochłaniać litrami 😀
Jest prosta w przygotowaniu i przypadnie do gustu całej rodzinie.
Zupa cebulowa – składniki:
- warzywa na wywar (marchewki, por, korzeń pietruszki, seler, liście lubczyku)
- skrzydełka z kurczaka
- 1,5 kg cebuli
- nać pietruszki
- pieprz
- sól
- dwie łyżki masła
- jogurt grecki
- chleb – trzy kromki (na grzanki)
Zupa cebulowa – przygotowanie
- Cebulę drobno siekamy lub miksujemy w blenderze (będzie szybciej).
- Smażymy (do przyrumienienia) na patelni na maśle.
- Osobno gotujemy wywar. Obieramy warzywa i zagotowujemy.
- W wywarze gotujemy również skrzydełka z kurczaka (razem z warzywami).
- Wywar odcedzamy.
- Odlewamy część wywaru do osobnej miseczki.
- Do odlanego wywaru powoli wlewamy jogurt, mieszając intensywnie (tak, żeby się nie zwarzył i nie zrobiły się grudki).
- Podsmażoną cebulę dodajemy do wywaru.
- Wlewamy rozmieszany jogurt.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Całość dekorujemy posiekaną drobno pietruszką.
- Można również do zupy dodać podsmażone na maśle grzanki (wystarczy pokroić chleb w kostkę i usmażyć).
Zobacz inne przepisy na zdrowe i smaczne zupy.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]
Na zdjęciu wygląda jak dyniowa.