Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.
Przepis na żur prosto od babci.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą kuchni śląskiej. Żur najlepiej smakuje na samodzielnie przygotowanym zakwasie. Zamiast kupować zakwas na żur w sklepie – przygotuj go sama! Oto sprawdzony przepis, według którego robiły go nasze babcie.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Etap pierwszy – przygotowanie zaczynu na zakwas

Zanim przygotujemy zawkas na żur, musimy przygotować zaczyn – czyli coś, na czym nasz żur będzie fermentował. Zaczyn najlepiej wychodzi w glinianym boncloku (kamionkowym garnku).

Co potrzebujemy na żurowy zaczyn? 

  • śrutka na żur (nie mąka żurkowa!)
  • woda
  • czosnek
  • skórka razowego chleba (prawdziwego, nie z karmelem!) 

Sposób przygotowania zakwasu na żur:

  1. Do garnka włóż śrutkę i zalej letnią wodą tak by powstała gęsta masa (o konsystencji kisielu – ok. 3 pełne łyżki na pół litra wody).
  2. Dorzuć dwa ząbki czosnku i kawałek skórki z razowego chleba. Kamionkę przykryj ściereczką i obwiąż dokładnie, żeby do środka nie dostały się muszki.
  3. Trzymaj w cieple.
  4. Po 3 dniach wylej 3/4 zawiesiny razem ze skórką.
  5. Dolej świeżej wody (uzupełnij do poprzedniego stanu).
  6. Dodaj 3 łyżki śrutki na żur i nowe dwa ząbki czosnku.
  7. Przykryj i zostaw w cieple na 2 -3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.
Możesz zostawić sobie trochę zakwasu na potem. Z gotowego żuru odlej pół słoika i trzymaj w lodówce. Następnym razem wystarczy dodać wodę, zakwas ze słoiczka i czosnek do kamionki, by całość się pięknie ukisiła. Dzięki temu nie musisz za każdym razem przygotowywać zaczynu.
Przygotuj sam pyszny i tradycyjny żurek na zakwasie.
Na takim zakwasie, żur będzie nie miał niepowtarzalny smak.

Jak masz zakwas to można robić żur.

Sposób przygotowania:

  1. Zakwas wlej do gotującej się, osolonej wody, dodaj świeży czosnek.
  2. W zależności od gustu dodaj więcej lub mniej zakwasu (będzie bardziej lub mniej kwaśne).
  3. Osobno ugotuj ziemniaki, pokrój w kawałki i daj na talerz.
  4. Dodaj ugotowany żur i pyszną zupę masz gotową! Możesz też dodać nieco śmietany.

Zobacz też nasze inne przepisy na zupy.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepis na zdrową zupę gulaszową z kiszoną kapustą.

Zdrowa zupa gulaszowa z kapustą kiszoną

Przepis na dietetyczną, zdrową zupę gulaszową z dodatkiem kiszonej kapusty. Jedzenie kiszonej kapusty pozytywnie wpływa …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail