Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą kuchni śląskiej. Żur najlepiej smakuje na samodzielnie przygotowanym zakwasie. Zamiast kupować zakwas na żur w sklepie – przygotuj go sama! Oto sprawdzony przepis, według którego robiły go nasze babcie.
Etap pierwszy – przygotowanie zaczynu na zakwas
Zanim przygotujemy zawkas na żur, musimy przygotować zaczyn – czyli coś, na czym nasz żur będzie fermentował. Zaczyn najlepiej wychodzi w glinianym boncloku (kamionkowym garnku).
Co potrzebujemy na żurowy zaczyn?
- śrutka na żur (nie mąka żurkowa!)
- woda
- czosnek
- skórka razowego chleba (prawdziwego, nie z karmelem!)
Sposób przygotowania zakwasu na żur:
- Do garnka włóż śrutkę i zalej letnią wodą tak by powstała gęsta masa (o konsystencji kisielu – ok. 3 pełne łyżki na pół litra wody).
- Dorzuć dwa ząbki czosnku i kawałek skórki z razowego chleba. Kamionkę przykryj ściereczką i obwiąż dokładnie, żeby do środka nie dostały się muszki.
- Trzymaj w cieple.
- Po 3 dniach wylej 3/4 zawiesiny razem ze skórką.
- Dolej świeżej wody (uzupełnij do poprzedniego stanu).
- Dodaj 3 łyżki śrutki na żur i nowe dwa ząbki czosnku.
- Przykryj i zostaw w cieple na 2 -3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.
Jak masz zakwas to można robić żur.
Sposób przygotowania:
- Zakwas wlej do gotującej się, osolonej wody, dodaj świeży czosnek.
- W zależności od gustu dodaj więcej lub mniej zakwasu (będzie bardziej lub mniej kwaśne).
- Osobno ugotuj ziemniaki, pokrój w kawałki i daj na talerz.
- Dodaj ugotowany żur i pyszną zupę masz gotową! Możesz też dodać nieco śmietany.
Zobacz też nasze inne przepisy na zupy.