Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Zupy » Staropolska zupa z kalarepy
Oberiba (zupa z kalarepy) to niegdyś bardzo popularny posiłek obiadowy.
Przepis na staropolską zupę z kalarepy z liśćmi (oberiba po śląsku)

Staropolska zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy (na Śląsku oberiba), to prosta w przygotowaniu potrawa, które obecnie jest nieco zapomniana. A szkoda, bo jest naprawdę zdrowa, pożywna, dostarcza mnóstwa witamin.

Zupa z kalarepy jest bardzo tania w przygotowaniu, co ważne – ten przepis pozwala na przygotowanie jej z całego warzywa, a więc bulwy (korzenia) i liści – nie tracimy więc żadnych składników odżywczych.

Przygotowaliśmy wersję z zasmażką – ale jeżeli lubisz „lżejsze” zupy, nie musisz jej gotować i poprzestać na samym wywarze z warzyw (pamiętaj jednak wtedy, by do zupy dodać kilka kropel oliwy lub oleju).

Składniki:

  • 1 średnia kalarepa (wykorzystujemy bulwę i liście)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka mąki pszennej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1-1,5 litra wody

Zupa z kalarepy-przepis:

      1. Liście pokroić bez łodygi na drobno.
      2. Kalarepę obrać i zetrzeć na grubej tarce. (jeżeli nie lubisz drobno-tartej i Ci przeszkadza, możesz ją pokroić w kostkę i ugotować razem z ziemniakami).
      3. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
      4. Marchewkę też pokroić w drobną kostkę.
      5. Całość (wszystkie warzywa) ugotować.
      6. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut – 30 minut, Kalarepę – jeżeli chcemy krojoną, gotuje się nieco dłużej).
      7. Dodać sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić zasmażkę?

      1. W rondelku rozgrzać oliwę
      2. Do tego dodać mąkę
      3. Całość dokładnie rozmieszać.
      4. Chwilę pogotować (2-3 minuty).
      5. Do zasmażki dolać szklankę wcześniej ugotowanej zupy.
      6. Wymieszać i wszystko wlać do ugotowanej wcześniej zupy.
      7. Całość zagotować

Do smaku można dodać drobno pokrojone liście pietruszki oraz lubczyku.

Zupa jest doskonale smakuje na drugi dzień, zwłaszcza gdy się ją schłodzi w lodówce, a następnie odgrzeje.

Całość wystarcza na 3-4 konkretne porcje.

Zobacz nasze inne przepisy na zupy.

 

 

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o