To najbardziej niezwykła zupa jarzynowa, bezmięsna, a dzięki połączeniu różnorodnych smaków – niepowtarzalna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa).
Jest najczęściej spożywaną i najbardziej popularną zupą we Włoszech. Istnieje wiele wariacji przepisu minestrone. Podstawa to warzywa – natomiast rodzaj i ilości różnią się w zależności od regionu i od pory roku, ponieważ w minestrone bardzo często wykorzystywane są świeże warzywa.
Chociaż Minestrone najbardziej smakuje gdy przyrządzimy ją ze świeżych warzyw, zimą możemy wykorzystać mrożonki.
Przepis na Minestrone:
- ¼ szklanki oleju
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka groszku zielonego
- 2/3 szklanki pokrojonej w cienkie plastry marchewki
- 2/3 szklanki pokrojonej w cienkie plastry selera( może być zwykły korzeń, albo naciowy – wtedy smak będzie ciekawszy)
- 2/3 szklanki pokrojonej w cienkie plastry cukinii
- 1 3/4 szklanki pomidorów bez skórki( mogą być np. z puszki)
- 1,5 litra bulionu mięsnego( np. wołowego lub drobiowego)
- 1 3/4 szklanki fasoli cannellini z puszki ( opłukanej i odsączonej)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (możesz je kupić w każdym sklepie, jako gotową przyprawę)
- zioła do posypania: bazylia i tymianek lub pietruszka ( wg upodobań)- najlepiej świeże, ale mogą być także suszone
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w plastry cebulę i wyciśnięty czosnek.
- Smaż około 5 minut aż do miękkości. Dodaj marchewkę, seler i groszek i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec
- Dodaj cukinię i podsmaż jeszcze chwilę.
- Do rondla wlej wodę( lub opcjonalnie bulion mięsny ), dodaj pomidory i skórkę sera.
- Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej wody.
- Do zupy dodaj posiekane zioła i fasolkę cannellini, podgrzej jeszcze 10 minut.
- Usuń skórkę sera, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posyp parmezanem.
- Dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem.
Oprócz wymienionych warzyw, często dodaje się także papryki(czerwoną i żółtą), niewielką ilość ziemniaków, pokruszony makaron „Tagliatelle”.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
liczba porcji: 4