Skłądniki na Minestrone znajdziesz w każdym polskim sklepie. Zupa ma unikalny smak, który z całą pewnością Ci przypadnie do gustu.
Pyszny i łatwy przepis na rewelacyjną włoską zupę.

Minestrone – doskonała włoska zupa

To najbardziej niezwykła zupa jarzynowa, bezmięsna, a dzięki połączeniu różnorodnych smaków – niepowtarzalna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra (zupa).

Jest najczęściej spożywaną i najbardziej popularną zupą we Włoszech. Istnieje wiele wariacji przepisu minestrone. Podstawa to warzywa – natomiast rodzaj i ilości różnią się w zależności od regionu i od pory roku, ponieważ w minestrone bardzo często wykorzystywane są świeże warzywa.

Chociaż Minestrone najbardziej smakuje gdy przyrządzimy ją ze świeżych warzyw, zimą możemy wykorzystać mrożonki.

Przepis na Minestrone:

  • ¼ szklanki oleju
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka groszku zielonego
  • 2/3 szklanki pokrojonej w cienkie plastry marchewki
  • 2/3 szklanki pokrojonej w cienkie plastry selera( może być zwykły korzeń, albo naciowy – wtedy smak będzie ciekawszy)
  • 2/3 szklanki pokrojonej w cienkie plastry cukinii
  • 1 3/4 szklanki pomidorów bez skórki( mogą być np. z puszki)
  • 1,5 litra bulionu mięsnego( np. wołowego lub drobiowego)
  • 1 3/4 szklanki fasoli cannellini z puszki ( opłukanej i odsączonej)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (możesz je kupić w każdym sklepie, jako gotową przyprawę)
  • zioła do posypania: bazylia i tymianek lub pietruszka ( wg upodobań)- najlepiej świeże, ale mogą być także suszone

Przygotowanie:

  1. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w plastry cebulę i wyciśnięty czosnek.
  2. Smaż około 5 minut aż do miękkości. Dodaj marchewkę, seler i groszek i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec
  3. Dodaj cukinię i podsmaż jeszcze chwilę.
  4. Do rondla wlej wodę( lub opcjonalnie bulion mięsny ), dodaj pomidory i skórkę sera.
  5. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
  6. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej wody.
  7. Do zupy dodaj posiekane zioła i fasolkę cannellini, podgrzej jeszcze 10 minut.
  8. Usuń skórkę sera, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Posyp parmezanem.
  10. Dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem.

Oprócz wymienionych warzyw, często dodaje się także papryki(czerwoną i żółtą), niewielką ilość ziemniaków, pokruszony makaron „Tagliatelle”.

Czas przygotowania: ok. 1 godziny
liczba porcji: 4

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail