Przepis na domową kostkę rosołową czyli domowy wywar warzywny do zup.
Przepis na zdrową kostkę rosołową - bulionetkę.

Domowa kostka rosołowa – gotowy dodatek do zup

Kostki rosołowe są reklamowane jako pyszny dodatek do zup. Niestety, ich skład to głównie sól i polepszacze smaku. Na szczęście możesz sama przygotować zdrową kostką warzywną (bulionetkę), którą dodasz do potraw w każdym momencie.



Domowa kostka rosołowa lub inaczej domowy bulion warzywny to bardzo zdrowa propozycja, jeżeli Ty lub Twoi bliscy jesteście fanatykami zup. Unikniesz żmudnego przygotowania wywaru za każdym razem – możesz ją dodać w dowolnym momencie, dzięki czemu Twoje pichcenie będzie błyskawiczne.

Do przygotowania domowej kostki rosołowej będziesz potrzebowała blender.

Składniki dania: Koncentrat bulionu warzywnego / domowa kostka rosołowa

  • 100 gram selera
  • 100 gram selera naciowego
  • 150 gram marchewki
  • 100 gram pietruszki
  • 150 gram cebuli
  • 50 gram pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
  • kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk) – najlepiej, by to były świeże zioła
  • 140 gram soli kamiennej lub morskiej
  • 30 gram białego wina ( opcjonalnie, można dodać wodę)

Jak przygotować domową kostkę rosołową?

  1. Warzywa obierz na małe kawałki, drobno pokrój, bardzo dokładnie poszatkuj w blendarze.
  2. Zioła poszatkuj na małe kawałki.
  3. Do garnka z dużym dnem wlej białe wino lub wodę.
  4. Dołóż warzywa i gotuj (duś) na małym ogniu przez godzinę.
  5. Uwaga! Musisz często mieszać warzywa, by się nie przypaliły. Zwłaszcza w początkowej fazie gotowania, zanim puszczą sok.
  6. Po ugotowaniu dokładnie zmiksuj, aż całość uzyska konsystencję ciemnej, bulionopodobnej pasty. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadasz. Całość musi być gładka, gęsta i jednolita (tak jak na obrazku tytułowym tego wpisu).
  7. Przygotuj szklany słoik – wyparz go dokładnie przed nałożeniem pasty.
  8. Po uzyskaniu pasty włóż ją do słoika, zakręć i przechowuj w lodówce.

Dlaczego warto przygotować swój bulion warzywny?

  • Sama decydujesz jakie warzywa się w niej znajdą
  • Sama decydujesz ile chcesz dodać soli lub przypraw
  • Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwinków
  • Możesz ją przechowywać w lodówce

Domowa kostka rosołowa – podpowiedzi

  • Możesz eksperymentować z ilością i rodzajem warzyw. Jeżeli użyjesz więcej marchwi i cebuli – bulion będzie słodszy. Gdy weźmiesz seler i pietruszkę – będzie ostrzejszy i wyrazistszy w smaku.
  • Możesz również przygotować jego mięsną wersję – wystarczy, że wcześniej w podanej ilości wody ugotujesz mięso wołowe lub kurczaka
  • Oczywiście ilość soli możesz zmniejszyć lub zwiększyć
  • Możesz spróbować dodać inne przyprawy: takie jak curry lub kurkuma, by nadać wywarowi egzotyczny smak
  • Kostka idealnie nadaje się do wegetariańskich zup-krem – tutaj znajdziesz przepisy na zdrowe zupy

Zobacz też koniecznie artykuł – czy rosół jest zdrowy.

Przepis pochodzi ze strony jawagabunda.pl



Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Żur to tradycyjna potrawa śląska. Teraz możesz sam przygotować tą pyszną zupę.

Tradycyjny zakwas na żur śląski – najlepszy przepis

Prawdziwy żur śląski to niebo w gębie… Potrawa, która od wielu dziesiątek lat jest podstawą …

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maks
Maks
7 lat temu

50 gram pomidorów??? To o jakie pomidory tu chodzi, bo przecież jeden świeży waży dużo więcej!

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail