Kostki rosołowe są reklamowane jako pyszny dodatek do zup. Niestety, ich skład to głównie sól i polepszacze smaku. Na szczęście możesz sama przygotować zdrową kostką warzywną (bulionetkę), którą dodasz do potraw w każdym momencie.
Domowa kostka rosołowa lub inaczej domowy bulion warzywny to bardzo zdrowa propozycja, jeżeli Ty lub Twoi bliscy jesteście fanatykami zup. Unikniesz żmudnego przygotowania wywaru za każdym razem – możesz ją dodać w dowolnym momencie, dzięki czemu Twoje pichcenie będzie błyskawiczne.
Do przygotowania domowej kostki rosołowej będziesz potrzebowała blender.
Składniki dania: Koncentrat bulionu warzywnego / domowa kostka rosołowa
- 100 gram selera
- 100 gram selera naciowego
- 150 gram marchewki
- 100 gram pietruszki
- 150 gram cebuli
- 50 gram pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
- kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk) – najlepiej, by to były świeże zioła
- 140 gram soli kamiennej lub morskiej
- 30 gram białego wina ( opcjonalnie, można dodać wodę)
Jak przygotować domową kostkę rosołową?
- Warzywa obierz na małe kawałki, drobno pokrój, bardzo dokładnie poszatkuj w blendarze.
- Zioła poszatkuj na małe kawałki.
- Do garnka z dużym dnem wlej białe wino lub wodę.
- Dołóż warzywa i gotuj (duś) na małym ogniu przez godzinę.
- Uwaga! Musisz często mieszać warzywa, by się nie przypaliły. Zwłaszcza w początkowej fazie gotowania, zanim puszczą sok.
- Po ugotowaniu dokładnie zmiksuj, aż całość uzyska konsystencję ciemnej, bulionopodobnej pasty. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadasz. Całość musi być gładka, gęsta i jednolita (tak jak na obrazku tytułowym tego wpisu).
- Przygotuj szklany słoik – wyparz go dokładnie przed nałożeniem pasty.
- Po uzyskaniu pasty włóż ją do słoika, zakręć i przechowuj w lodówce.
Dlaczego warto przygotować swój bulion warzywny?
- Sama decydujesz jakie warzywa się w niej znajdą
- Sama decydujesz ile chcesz dodać soli lub przypraw
- Nie zawiera konserwantów i sztucznych barwinków
- Możesz ją przechowywać w lodówce
Domowa kostka rosołowa – podpowiedzi
Zobacz też koniecznie artykuł – czy rosół jest zdrowy. Przepis pochodzi ze strony jawagabunda.pl
50 gram pomidorów??? To o jakie pomidory tu chodzi, bo przecież jeden świeży waży dużo więcej!
Może być mały pomidor lub połowa 🙂 Przepis ma wartości mocno orientacyjne – w zależności od tego, jakie smaki nam bardziej odpowiadają i jaki efekt chcemy osiągnąć.