Proste przepisy na zupy krem
Przedstawiamy trzy przepisy na zupy, które pokochasz!

Trzy szybkie przepisy na zupy krem – pomidory, jarzynowa, krem z cebuli

Pomidory jak każdy wie posiadają szerokie zastosowanie w lecznictwie. Dzięki ważnym substancjom zawartym w tych warzywach pomagają one walczyć z nadwagą. Poprawiają również odporność, wpływają na pracę układu nerwowego czy wspomagają trawienie. Cebula ceniona jest ze względu na swoje właściwości lecznicze. W dodatku jest ona bogatym w substancje bakteriobójcze źródłem witaminy C dzięki czemu jest idealna na przeziębienie lub w okresach obniżonej odporności.

1. Zupa krem z pomidorów

Składniki:

• seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
• pomidory : świeże , mrożone , w puszce z przecierze pomidorowym
• łyżka lub 2 przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
• papryka mielona słodka i ostra
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotować wywar z warzyw, przecedzić.
2. Dodać pomidory, ugotować. Zmiksować lub przetrzeć.
3. Doprawić papryką, solą i pieprzem.

2. Zupa krem jarzynowa

Składniki:
• Seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
• pomidor świeży lub z puszki
• cukinia
• papryka czerwona
• imbir, pieprz cayenne, kurkuma lub
• papryka mielona słodka i ostra
• sól

Sposób przygotowania:

1. Ugotować warzywa. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć.

2. Doprawić w zależności od upodobań: imbirem, cayenne i kurkumą lub papryka słodka i ostrą.
3. Posolić.
4. Porada: warzywa do tej zupy dajemy w takiej proporcji, jaki smak najbardziej lubimy.
5. Jeśli np., chcemy mieć smak cukiniowo – pomidorowy, nie miksujmy wszystkich warzyw podstawowych użytych do wywaru , a tylko część z nich.

3. Zupa krem z cebuli

Składniki
• warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula ,por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
• 4 cebule
• 1 ząbek czosnku
• suszony imbir, gałka muszkatołowa, tymianek suszony, liść laurowy
• sok z cytryny
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Z warzyw ugotować wywar, przecedzić.
2. Czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebule obrać, pokroić w pióra.
3. Na patelni ( ceramicznej grillowej podsmażyć przez minutę pokrojony czosnek, następnie wrzucić cebule. Dodać sok z cytryny. Odrobinę posolić.
4. Udusić do miękkości pod przykryciem przez około 8 minut, mieszając co jakiś czas
5. Połączyć podsmażone cebule z ugotowanym wywarem.
6. Dodać odrobinę startej gałki, tymianek, liście laurowe, gotować przez chwilę.
7. Po ugotowaniu wyjąć listki laurowe, resztę zmiksować.
8. Doprawić solą i pieprzem.

Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail