Wędliny i wyroby mięsne – jak je kupować i na co zwracać uwagę?

Większość z nas na zakupy wybiera się do dużych supermarketów. Według nas jest to po prostu wygodniejsze – za jednym razem jesteśmy w stanie kupić wszystko to, czego potrzebujemy. Czy jednak wiemy, na co zwracać uwagę przy zakupie wędlin i wyrobów mięsnych?



Wędliny i wyroby mięsne możemy podzielić na dwie kategorie : na te dostępne w dużych sklepach i na te tradycyjne, przygotowywane według sprawdzonych receptur, zazwyczaj dostępne w mniejszych sklepach i masarniach z tradycją. Co wiemy o wędlinach i co powinniśmy o nich wiedzieć?

„Jesteśmy tym, co jemy i spożywamy” – to powiedzenie jest jak najbardziej prawdziwe i produkty, które spożywamy mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Niestety w dzisiejszych czasach wszystko obraca się wokół pieniądza i zarabiania jak najwięcej… Ma to również wpływ na jakość produktu, jakim są chociażby wędliny.

Dlaczego wędliny ze sklepu szybko się psują?

Czy zastanawialiśmy się kiedyś, dlaczego wędlina kupiona w dużym sklepie może poleżeć w lodówce jeden – maksymalnie dwa dni?

Po tym czasie zaczyna nieładnie pachnieć i robić się lepka.

Wszystko przez dodatki i ulepszacze, które bardzo szybko starzeją się. Po co więc te dodatki? Wędlina ładnie pachnie, ładnie wygląda, a my – konsumenci – skusimy się na jej zakup. W dodatku zawartość wody w takiej wędlinie jest ogromna! A czym więcej wody, tym wyrób jest cięższy i przynosi więcej dochodów. Tak więc jeśli myślimy, że ta odtłuszczona wędlina jest bardzo zdrowa, to jesteśmy w wielkim błędzie. Czy to oznacza, że nie powinniśmy w ogóle jeść wędliny? Oczywiście, że nie!

Nikt tutaj nie mówi, że wędlina jest niezdrowa i nie powinniśmy jej spożywać. Natomiast powinniśmy wiedzieć, na co zwracać uwagę i gdzie dokonywać jej zakupu. A uwagę przede wszystkim powinniśmy zwracać na skład.

Producenci zgodnie z obowiązującymi przepisami mają obowiązek podać dokładny skład produktu. Jeśli kupujemy wędlinę w supermarkecie, to informacje o składzie znajdziemy na wydruku z wagą i ceną. W większości przypadków możemy przeczytać, że wędlina zawiera dodatki i ulepszacze – wystrzegajmy się takich wędlin.

Najlepsza wędlina to ta z rodzinnej masarni, mniejszego sklepu, który oferuje tylko naturalnie przygotowane wyroby. Taka wędlina nie tylko nie zawiera wody, ale również nie znajdziemy tam konserwantów i innych składników, które znacząco wpływają na jakość produktu. Oczywiście tradycyjne wyroby będą nieco droższe od tych z dużego sklepu, ale tego typu produkt wart jest swojej ceny.

Tradycyjna wędlina smakuje o niebo lepiej! Ci, którzy choć raz mieli okazję spróbować takiego wyrobu, to prawdopodobnie już nigdy nie wrócą po tą wędlinę z supermarketu. To wszystko dlatego, że taka wędlina jest specjalnie wędzona na wysoko wyselekcjonowanym drewnie. Cały proces produkcyjny tradycyjnej wędliny jest dużo bardziej skomplikowany i pracochłonny – jest to faktem.



Gotowe mieszanki przypraw, ulepszaczy, wędzenie w dymogeneratorach – nie znajdziemy tego w tradycyjnych wędlinach.

Odpowiadając więc na pytanie, gdzie kupować wędliny – odpowiadamy, że najlepsze wędliny to te z rodzinnych masarni, mniejszych produkcji, gdzie przede wszystkim stawia się na jakość, a nie na ilość i na najniższą cenę.

zdrowe wedlinyArtykuł przygotowała:
Artykuł przygotowała rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny – wyroby mięsne najwyższej jakości.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Dołącz do wyzwania Tabata Killer!

Darmowe, 30 dniowe wyzwanie, które pomoże Ci schudnąć, poprawić kondycję i zacząć się regularnie ruszać.


Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź również

Jak często pić wodę w ciągu dnia i jaki ma wpływ na nasze zdrowie.

10 powodów dlaczego warto pić regularnie wodę

Około 60% ludzkiego ciała składa się z wody. Jest ona niezbędna do życia i choć …

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Michał
Michał
5 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł 🙂