Okres wakacyjny to czas na potrawy z grilla. Bez względu na to jakie mięso wybierzemy na naszym stole nie może zabraknąć sosów i dipów, które wzbogacą smak grillowanych potraw. Przedstawiamy aż pięć przepisów na sosy, które na pewno Wam zasmakują.
1. Sos serowy
Składniki:
- 15dag sera pleśniowego
- szklanka kwaśniej śmietany kremowej
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- czubata łyżka drobno posiekanych orzechów (np. laskowe)
- sól
- biały pieprz
- szczypta cukru
- przygotowanie:
Sposób przygotowania:
- ser rozetrzyj i połącz z jogurtem naturalnym, dodaj śmietanę, orzechy i przypraw do smaku.
- sos trzymaj ok. 15 minut w chłodnym miejscu, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- sos doskonale wzbogaca smak mięsa z grilla.
2. Sos czosnkowo-musztardowy
Składniki:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ostrej musztardy (np rosyjska)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- połączyć majonez, jogurt, musztardę, wyciśnięty czosnek, koperek, wymieszać,
- przyprawić solą, pieprzem – gotowe!
3. Sos jogurtowo-musztardowy
Składniki:
- pół opakowania jogurtu (ok 75 g)
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
4. Sos tzatziki
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka włoskiej oliwy z oliwek
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, aż do uzyskania kremowej masy.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ogórek obrać, drobno zetrzeć na tarce i dodać z ziołami do jogurtu.
- Odstawić na pół godziny do przegryzienia się smaków.
5. Sos czosnkowy
Składniki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.
- następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. dla mnie delikatny posmak jest lepszy.
- wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie.
- na koniec sól, pieprz do smaku. wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu.
- odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.
Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 2.5]