Kapusta nie tylko jest niskokaloryczna, ale również doskonale wpływa na nasz system odpornościowy. Jabłka oprócz tego, że świetnie smakują chronią przed zawałami, zaparciami, wzmacniają szkliwo naszych zębów oraz ułatwiają odchudzanie. Są źródłem witaminy A, C, E i K oraz substancji takich jak potas, żelazo czy magnes. Przedstawiamy przepisy na trzy surówki, które odmienią Waszą dietę!
1. Surówka z białej kapusty, ogórka kiszonego i jabłka
Składniki:
- kawałek białej kapusty
- jabłko
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Poszatkować kapustę.
- Jabłko obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórek kiszony także zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić. Wymieszać.
2. Surówka z kapusty kiszonej, z marchwią i jabłkiem.
Składniki:
- kiszona kapusta
- marchew
- jabłko
- zielona cebulka lub szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkować.
- Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
3. Surówka z pora, z jabłkiem i ogórkiem kiszonym.
Składniki:
- 1 por – biała część
- 2 jabłka
- 2 ogórki kiszone
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
Porada:
por po pokrojeniu można sparzyć wrzątkiem – położyć na sicie i przelać go wrzącą wodą, a następnie dobrze osuszyć. Dzięki temu będzie mniej ostry.
Sposób przygotowania:
- Pora oczyścić i pokroić na cienkie półplasterki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórek również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.