Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Weki, marynaty, musy » Tradycyjne ogórki kiszone
Ogórki kiszone - ten przepis przyda się w każdym domu
Tradycyjny przepis na wyśmienite i smaczne ogórki kiszone

Tradycyjne ogórki kiszone

Któż nie przepada za wyśmienitym smakiem ogórków kiszonych? Odpowiednio twarde, kwaśne, są podstawowym składnikiem wielu sałatek oraz samodzielnym dodatkiem do dań w każdym polskim domu. Choć przepis na ogórki kiszone wydaje się dość łatwy – warto wiedzieć jak je odpowiednio przygotować, by cieszyć się wyśmienitym smakiem przez całą zimę.

Ten tradycyjny przepis na ogórki kiszone jest stosowany w Polsce od wieków – jeżeli będziesz się stosować do wszystkich poniższych zasad, ogórki na pewno Ci się udadzą i będą wyśmienicie smakować całej rodzinie.

Zanim zaczniesz kisić ogórki

Pamiętaj, że do kiszenia nadają się wyłącznie ogórki późne, czyli takie, które możesz kupić w lipcu/sierpniu/wrześniu. Oczywiście pytaj o ogórki gruntowe, a nie szklarniowe 🙂

Ogórki najlepiej kupować na targu, bezpośrednio od dostawców – z ogórkami z marketów różnie wychodzi – może się stać tak, że cała Twoja praca pójdzie na marne, gdyż ogórki się „nie udadzą”.

By wyszły Ci idealne ogórki kiszone, dobrze jest wybierać warzywa o wielkości 5-7 cm, nie zwiędnięte, twarde. Koniecznie sprawdź, czy nie są obtłuczone/obite – gdyż w przeciwnym razie mogą zgnić lub spleśnieć w słoiku.

Słoki, w których chcesz kisić ogórki dokładnie umyj. Dobrze jest się zaopatrzyć w słoiki różnej wielkości – od dużych, nawet 2 litrowych (idealne na duże spotkania), po małe 400 ml – czyli takie na niewielką sałatkę lub szybką przekąskę.

Proporcje zalewy: na 1 litr wody dajemy 4 dag soli kamiennej (niejodowanej)!

Ogórki kiszone – przepis

Poniższy przepis dotyczy 1-litrowego słoika – w zależności od ilości, którą chcesz ukisić, zaopatrz się w odpowiednią liczbę składników.

Składniki:

  • ogórki gruntowe (5-7 cm)
  • chrzan (liście i korzeń)
  • sól kamienna
  • czosnek
  • liście wiśni/czarnej porzeczki/dębu
  • koper (łodyga i baldachim)
  1. Do umytych słoików wkładamy ogórki (w miarę ciasno) pionowo na sztorc, tak by między ogórkami, a nakrętką zostało 3-4 cm wolnego miejsca.
  2. Między ogórkami układamy 2 duże ząbki czosnku (ważne, by był to KONIECZNIE polski czosnek)
  3. Wkładamy również 2 kawałki korzenia chrzanu (grube i długie jak palec) oraz ok. 20 cm łodygę i kawałek baldachima kopru.
  4. Między ogórkami dajemy 2-3 listki wiśni/czarnej porzeczki lub dębu (dzięki temu ogórki będą twarde).
  5. W wolną 3-4 cm przestrzeń, która została nam na górze, na ogórki kładziemy liście z chrzanu (dużo i ciasno).
  6. Całość zalewamy ZIMNĄ ZALEWĄ (wodą z solą) – tak by ogórki i liście były zakryte.
  7. PROPORCJE ZALEWY: na 1 litr wody dajemy 4 dag soli kamiennej spożywczej (musi to być sól NIEJODOWANA!).
  8. Pod wieczko zakrętki słoika możemy dać kawałek uciętej reklamówki (tak by nieco wystawała poza krawędzie na całej średnicy słoika) – zapobiegniemy rdzewieniu nakrętek.
  9. Solidnie zakręcamy słoik i ustawiamy w jak najzimniejsze miejsce (idealna jest garaż, piwnica w granicach 10 stopni Celsjusza)
  10. Pod ogórki dajmy koniecznie podstawkę – w trakcie procesu fermentacji może się zdarzyć, że zalewa nam „wykipi”.
  11. Tak przygotowanymi ogórkami możemy się cieszyć nawet, aż do później wiosny.
  12. Jeżeli chcemy szybko ukisić ogórki małosolne – wystarczy, że zalejemy całość gorącą zalewą – wtedy po 3-4 dniach ogórki będą gotowe.

 

 

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

Kiszonki są rewelacyjne dla zdrowia.

Kiszonki – moc witamin i super wpływ na Twój organizm

 Kiszenie to sposób konserwowania żywności znany już od tysięcy lat. Kiszono nie tylko warzywa i …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o