Biała kapusta może również doskonale smakować w tym nietypowym przepisie. Kapusta zawiera witaminy z grupy B i E, które dotleniają organizm i poprawiają wygląd naszej skóry, włosów czy paznokci. Szalotki z kolei wyglądem i smakiem przypominają cebulę, choć mają w sobie też pewne cechy czosnku. Spożywanie ich wpływa na pracę naszych narządów wewnętrznych takich jak np wątroba, serce, tarczyca, trzustka czy nawet układ pokarmowy
1. Bigos z białej kapusty
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- cebula
- czosnek
- 1 por
- około 0,5 kg kapusty białej
- kilka liści jarmużu – opcjonalnie
- 0,5 szklanki przetartych przez sito pomidorów lub przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- owoce jałowca
- gałka muszkatołowa
- imbir
- majeranek
- papryka mielona słodka i ostra
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę i jarmuż posiekać.
- Na patelni (ceramicznej, teflonowej lub grillowej) zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dodać
- pozostałe warzywa, wodę i przyprawy.
- Dusić do miękkości, dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy pogotować.
- Posolić i popieprzyć do smaku.
2. Pieczone cebule szalotki
Składniki:
- kilka szalotek w łupinach
Sposób przygotowania:
- Szalotki – nie obrane z łupin – położyć na rozgrzaną patelnię grillowa lub ceramiczną.
- Obracać. Po kilku minutach są gotowe.
- Zdjąć łupiny.