Kapusta zawiera wiele przeciwutleniaczy takich jak np. luteina czy zreksantyna. Właściwości tego warzywa pozwalają odkwasić nasz organizm, poprawić trawienie, a także wzmocnić układ nerwowy. Jest więc idealnym składnikiem każdej diety.
1. Gotowana biała kapusta
Składniki:
- liście białej kapusty
Sposób przygotowania:
- Ugotować na parze liście białej kapusty- najlepiej po kilku minutach sprawdzić czy jest dobrze ugotowana. Tak jak w przypadku pozostałych warzyw gotowanych na parze, lepiej gdy jest gotowana na półtwardo.
- Po ugotowaniu posypać obficie zieloną pietruszką.
- Można skropić cytryną, doprawić solą lub pieprzem.
2. Gotowana kapusta kiszona z kminkiem i przesmażoną cebulą
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- kminek – cały
- lubczyk
- pieprz
- Sposób przygotowania:
- Do kiszonej kapusty dodać kminek- dosyć sporo, żeby uzyskać wyrazisty smak.
- Ugotować do miękkości.
- Cebule obrać, pokroić w kostkę.
- Wrzucić na rozgrzaną patelnię- ceramiczną lub grillową i dosyć mocno zrumienić.
- Połączyć z ugotowaną kapustą, dodać pokrojony lubczyk ,pieprz, chwilkę pogotować.
3. Czerwona kapusta gotowana
Składniki:
- połowa czerwonej kapusty
- 2 cebule
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Zagotować niewielką ilość wody w garnku.
- Kapustę poszatkować, wrzucić do wrzątku.
- Ugotować na półtwardo.
- Cebulę obrać , pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię (ceramiczną ,teflonową lub grillowa), zeszklić dosyć mocno.
- Cebulę dodać do ugotowanej kapusty, doprawić – dosyć mocno- sokiem z cytryny i pieprzem, posolić. Przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu na kilka minut.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]