Szukasz pomysłu na zdrowy i orzeźwiający napój, który doskonale gasi pragnienie? Zrób zieloną herbatę, która smakuje dokładnie tak samo jak zielone herbaty popularnych producentów, ale jest dużo, dużo zdrowsza.
Dlaczego warto przygotować samemu zieloną herbatę?
1. Herbata doskonale gasi pragnienie
Przygotowanie tej herbaty jest bardzo łatwe, doskonale gasi pragnienie ze względu na goryczkowy posmak.
2. Jest doskonała, gdy dopada Cię ochota na słodki napój
Jeżeli nie umiesz powstrzymać ochoty na słodkie, chłodzone napoje – ta herbata jest doskonałą alternatywą. Fakt, choć zawiera miód, zawiera też kalorie – ale jest zdecydowanie dużo, dużo zdrowsza i mniej kaloryczna niż napoje słodzone cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym.
3. Smakuje dużo lepiej niż jej sklepowe odpowiedniki
„Sklepowe” herbaty składają się głownie z wody, cukru i aromatów. Zawartość ekstraktu (a więc nie samej) zielonej herbaty zwykle wynosi około 0,02%! Ta herbata składa się naparu zielonej herbaty, a jej smak jest dużo wyrazistszy i intensywniejszy!
4. Spowalnia procesy starzenia
Domowo parzona zielona herbata jest uznawana za jeden z najlepszych antyoksydantów – a więc artykułów spożywczych „niszczących” wolne rodniki i spowalniające procesy starzenia.
5. Działa przeciwnowotworow
Dodatkowo – dzięki bazie opartej na parzonej w domu zielonej herbacie, ten napój zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają efekty starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Składniki zielonej herbaty:
- zielona herbata liściasta (3-4 łyżki na 1 litr wody)
- 1/4 cytryny
- 1/4 limonki
- 1/4 pomarańczy
- 2-3 łyżki miodu
- świeże liście mięty
- dwa duże dzbanki (min. 1 litr)
Przygotowanie zielonej herbaty:
- Zaparz zieloną herbatę w jednym dzbanku (pamiętaj, woda nie może być wrząca – musi mieć 70-80 stopni).
- Do drugiego dzbanka wyciśnij sok z cytryny, limonkę i pomarańczę.
- Gdy herbata się zaparzy, wlej ją do wyciśniętych soków.
- Dodaj miód i energicznie wymieszaj.
- Dodaj świeżą, drobno pokrojoną miętę.
- Gotowe! Możesz pić ją razem z kostkami lodu.
Podpowiedzi:
- Herbatę możesz zaparzyć 3-4 razy z tych samych liści (dlatego potrzebujemy dwóch dzbanków).
- Część ekspertów radzi, by pierwszy odwar odlać.
- Miętę do napoju możesz również zaparzyć (radzimy parzyć osobno).
- Do herbaty dodaj cytrynę, limonkę i pomarańczę, zostaw na 2-3 godziny. Wyciśnij owoce, a następnie wrzuć je (razem ze skórkami) – nie zapomnij ich tylko przedtem dokładnie umyć! Dzięki skórkom owoców herbata zyska całkiem inny, intensywny, cytrusowy smak. Pamiętaj,by je dokładnie umyć przed dodaniem.
- Herbatę możesz „parzyć” na zimno – wystarczy zalać liście herbaty zimną wodą i włożyć na noc do lodówki.
Sprawdź przepisy na zdrowe szejki, koktajle i napoje – idealne na lato!
Sprawdź nasze przepisy na zdrowe szejki, koktajle i napoje – są idealne jako zdrowe pomysły na śniadanie, po treningu, napoje gaszące pragnienie. Na lato, gdy w sklepach pełno soczystych owoców, musisz je mieć!
Sprawdź zielone orzeźwienie!
Jeżeli potrzebujesz ugasić pragnienie w upalny dzień to ten zestaw umożliwi Ci przygotowanie 4 orzeźwiających napoi – zobacz tutaj
Kliknij i sprawdź przepisy na szejki, napoje i koktalje