Dietetyczne fit babeczki z fasoli i banana to pyszny, sycący i co najważniejsze dietetyczne przepis na smaczną przekąskę, drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przepis na te babeczki charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka i zredukowaną ilością tłuszczy oraz węglowodanów.
Fit babeczki z fasoli i banana są idealne nie tylko dla sportowców – to wyśmienity pomysł dla osób, które chcą zamienić tradycyjne desery, ich zdrowszymi (ale równie smacznymi) odpowiednikami.
Na dole tego przepisu znajdziesz podaną wartość odżywczą.
Dietetyczne fit babeczki z fasoli i banana: składniki
- 3 całe jajka
- 4 łyżki kakao (bez cukru)
- puszka białej fasoli
- 1 pokrojny banan
- 30 g białka (jeżeli nie chcesz budować masy mięśniowej, możesz z tego zrezygnować)
- Stewia w tabletkach (lub jeden ze zdrowych odpowiedników cukru)
Dietetyczne fit babeczki z fasoli i banana: przygotowanie
1. Fasole dokładnie umyj i dodaj do niej jaja, kakao i banan.
2. Dodaj kilka tabletek stewii.
3. Całość dokładnie zblenduj.
4. Masę wlej do gotowych foremek.
5. Całość piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni celsjusza.
6. Gotowe 🙂
Podpowiedzi:
- Podany przepis możesz traktować jako „bazę” – do swoich babeczek z fasoli możesz dodać kokos, orzechy, rodzynki lub inne bakalie
- Możesz podkreślić smak laską wanilii
- Możesz do swoich babeczek dodać migdałowe serce: zalej foremki do połowy masą, włóż migdał, zalej drugą część i dopiero włóż do piekarnika