Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Przepisy » Chłodniki – czyli niskokaloryczne zupy sezonowe (i nie tylko).
Dwa super przepisy na chłodnik
Chłodniki to coś więcej niż tylko zupy sezonowe!

Chłodniki – czyli niskokaloryczne zupy sezonowe (i nie tylko).

Chłodniki kojarzą się z letnim upałem – i prawidłowo! Ich zadaniem jest nawodnienie i ochłodzenie organizmu, ale to wcale nie oznacza, że można spożywać je tylko latem – niektóre warzywa i owoce z których można wykonać taką zupę są dostępne przez cały rok. Zaletą chłodników jest również prostota wykonania, więc kto nigdy nie spróbował ma teraz do tego wspaniałą okazję – prezentujemy dwa przepisy na chłodnik!

1. Chłodnik z botwiny (ok. 215kcal)

Przepis na super smaczny chłodnik
Chłodnik z botwinki to coś co na pewno pokochasz!

Składniki:

  • Jajo 1 sztuka 55g
  • Botwina (liście + łodygi + buraczki) 200g
  • Rzodkiewka 4 sztuki 60g
  • Ogórek zielony gruntowy 1 sztuka 50g
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka 3g
  • szczypiorek 1 łyżeczka
  • Koperek 1 łyżeczka
  • Kefir ½ kubka 200g
  • Czosnek
  • Pieprz, sól
  • Bulion warzywny ½ szklanki 120g

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować na twardo.
  2. Botwinkę umyć, drobno posiekać.
  3. Wrzucić do garnka, zalać bulionem warzywnym, tak aby zakrył botwinę i gotować do miękkości przez około 10-15 minut.
  4. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia.
  5. Ogórki obrać, wraz z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Do kefiru dodać botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, przyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła.
  7. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Chłodnik należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać z ugotowanym jajkiem.
    Na stopnadwadze.pl znajdziesz ofertę poradni dietetycznej online!
    Przepisy przygotowała Adrianna Łojek – ekspert poradni dietetycznej online.

2. Chłodnik szpinakowy z kabanosem (ok. 300kcal)

Składniki:

Niskokaloryczny przepis na chłodnik szpinakowy z dodatkiem kabanosa
Do szpinakowego chłodnika idealnie nada się kabanos
  • Maślanka 1 szklanka 220g
  • Szpinak świeży 50g
  • Jajo 1 szt. 55g
  • Pomidor 1 duża sztuka 200g
  • Kabanos drobiowy mała sztuka 40g
  • Czosnek
  • Sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Jajo ugotować na twardo.
  2. Liście świeżego szpinaku drobno posiekać.
  3. Pomidora i kabanosa również drobno pokroić.
  4. Do miski wlać maślankę dodać pomidora, kabanosa, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Składniki wymieszać.
  6. Na końcu dodać ugotowane, pokrojone jajko.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

O autorze - Adrianna Łojek

Adrianna Łojek
Dietetyk, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi własną poradnię dietetyczną w Mysłowicach gdzie pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami jak i z niedowagą, zajmuje się również specjalistycznym żywieniem w jednostkach chorobowych. Promuje zdrowe i racjonalne odżywianie, wierzy, że dzięki temu można ochronić się przed wieloma chorobami i dolegliwościami oraz poprawić swoje samopoczucie na co dzień.

Sprawdź też

Przepis na zdrową zupę gulaszową z kiszoną kapustą.

Zdrowa zupa gulaszowa z kapustą kiszoną

Przepis na dietetyczną, zdrową zupę gulaszową z dodatkiem kiszonej kapusty. Jedzenie kiszonej kapusty pozytywnie wpływa …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o