Chłodniki kojarzą się z letnim upałem – i prawidłowo! Ich zadaniem jest nawodnienie i ochłodzenie organizmu, ale to wcale nie oznacza, że można spożywać je tylko latem – niektóre warzywa i owoce z których można wykonać taką zupę są dostępne przez cały rok. Zaletą chłodników jest również prostota wykonania, więc kto nigdy nie spróbował ma teraz do tego wspaniałą okazję – prezentujemy dwa przepisy na chłodnik!
1. Chłodnik z botwiny (ok. 215kcal)
Składniki:
- Jajo 1 sztuka 55g
- Botwina (liście + łodygi + buraczki) 200g
- Rzodkiewka 4 sztuki 60g
- Ogórek zielony gruntowy 1 sztuka 50g
- Sok z cytryny 1 łyżeczka 3g
- szczypiorek 1 łyżeczka
- Koperek 1 łyżeczka
- Kefir ½ kubka 200g
- Czosnek
- Pieprz, sól
- Bulion warzywny ½ szklanki 120g
Sposób przygotowania:
- Jajko ugotować na twardo.
- Botwinkę umyć, drobno posiekać.
- Wrzucić do garnka, zalać bulionem warzywnym, tak aby zakrył botwinę i gotować do miękkości przez około 10-15 minut.
- Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia.
- Ogórki obrać, wraz z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do kefiru dodać botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, przyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła.
- Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać z ugotowanym jajkiem.
2. Chłodnik szpinakowy z kabanosem (ok. 300kcal)
Składniki:
- Maślanka 1 szklanka 220g
- Szpinak świeży 50g
- Jajo 1 szt. 55g
- Pomidor 1 duża sztuka 200g
- Kabanos drobiowy mała sztuka 40g
- Czosnek
- Sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
- Jajo ugotować na twardo.
- Liście świeżego szpinaku drobno posiekać.
- Pomidora i kabanosa również drobno pokroić.
- Do miski wlać maślankę dodać pomidora, kabanosa, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Składniki wymieszać.
- Na końcu dodać ugotowane, pokrojone jajko.