Dwa super przepisy na chłodnik
Chłodniki to coś więcej niż tylko zupy sezonowe!

Chłodniki – czyli niskokaloryczne zupy sezonowe (i nie tylko).

Chłodniki kojarzą się z letnim upałem – i prawidłowo! Ich zadaniem jest nawodnienie i ochłodzenie organizmu, ale to wcale nie oznacza, że można spożywać je tylko latem – niektóre warzywa i owoce z których można wykonać taką zupę są dostępne przez cały rok. Zaletą chłodników jest również prostota wykonania, więc kto nigdy nie spróbował ma teraz do tego wspaniałą okazję – prezentujemy dwa przepisy na chłodnik!

1. Chłodnik z botwiny (ok. 215kcal)

Przepis na super smaczny chłodnik
Chłodnik z botwinki to coś co na pewno pokochasz!

Składniki:

  • Jajo 1 sztuka 55g
  • Botwina (liście + łodygi + buraczki) 200g
  • Rzodkiewka 4 sztuki 60g
  • Ogórek zielony gruntowy 1 sztuka 50g
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka 3g
  • szczypiorek 1 łyżeczka
  • Koperek 1 łyżeczka
  • Kefir ½ kubka 200g
  • Czosnek
  • Pieprz, sól
  • Bulion warzywny ½ szklanki 120g

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować na twardo.
  2. Botwinkę umyć, drobno posiekać.
  3. Wrzucić do garnka, zalać bulionem warzywnym, tak aby zakrył botwinę i gotować do miękkości przez około 10-15 minut.
  4. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia.
  5. Ogórki obrać, wraz z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  6. Do kefiru dodać botwinkę wraz z pozostałym płynem, warzywa, przyciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła.
  7. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Chłodnik należy włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać z ugotowanym jajkiem.

2. Chłodnik szpinakowy z kabanosem (ok. 300kcal)

Składniki:

Niskokaloryczny przepis na chłodnik szpinakowy z dodatkiem kabanosa
Do szpinakowego chłodnika idealnie nada się kabanos
  • Maślanka 1 szklanka 220g
  • Szpinak świeży 50g
  • Jajo 1 szt. 55g
  • Pomidor 1 duża sztuka 200g
  • Kabanos drobiowy mała sztuka 40g
  • Czosnek
  • Sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Jajo ugotować na twardo.
  2. Liście świeżego szpinaku drobno posiekać.
  3. Pomidora i kabanosa również drobno pokroić.
  4. Do miski wlać maślankę dodać pomidora, kabanosa, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Składniki wymieszać.
  6. Na końcu dodać ugotowane, pokrojone jajko.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail