Sosy te wzbogacą smak każdej sałatki!
Pięć przepisów na klasyczne sosy do sałatek

5 klasycznych przepisów na sosy i dipy do sałatek

Mimo iż sałatki same w sobie są idealnym pomysłem na obiad czy kolację, po dodaniu do nich sosów stają się absolutnie bombą smakową. Przedstawiamy Wam dzisiaj aż 5 super przepisów na dipy, które wzbogacą smak każdej sałatki. Znajdziesz tu sos winegret, sos szpinakowy, sos teryiaki, tzatziki

1. Sos winegret

Klasyczny, francuski sos, o kwaśnym smaku, idealnie komponuje się nie tylko z sałatą, ale też sałtkami.

Składniki

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy ocet winny i dodajemy sól
  2. Mieszamy aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę
  3. Mieszamy aż składniki się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem

 

Ten sos można również przygotować z sokiem z cytryny. Idealnie będzie smakował jeżeli dodasz do niego zioła prowansalskie.

Wersja 2:

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • Szczypta soli morskiej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól
  2. Mieszamy aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę
  3. Mieszamy aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
  4. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, musimy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, na końcu wlewamy olej

2. Sos teriyaki

Ostry i wyraźny – dla tych, którzy lubią by smak potraw był wyraźnie podkreślony.

Składniki:    

  • 1/2 szklanki sosu sojowego,
  • 1 szklankę wody,
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
  • 2 łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj

 

3. Sos tzatziki

Czosnkowy, klasyczny, wyraźny. Dla tych, którzy lubią zdrowe i nietuczące dipy.

Składniki:

  • jogurt naturalny typu greckiego,
  • zielony ogórek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soku z limonki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę,
  2. Ogórka zetrzyj na tarce i odcedź z soku.
  3. Wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, odrobiną soku z limonki,
  4. Dopraw solą i pieprzem.

4. Krem chrzanowy

Najlepiej smakuje ze świeżym chrzanem – ma wyraźny smak.

Składniki:

  • 250 g świeżo utartego chrzanu
  • 100 g delikatnego twarogu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Chrzan zetrzeć na drobnych oczkach na tarce.
  2. Śmietanę wyłożyć na patelnię, dodać chrzan i zagotować.
  3. Do wystudzonego chrzanu ze śmietaną dodać twarożek, cukier, pieprz, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Do tego przepisu można dodać bazylię, koperek czy szczypiorek…

 

5. Dip szpinakowy

Dla wielbicieli szpinaku i innych zielonych wariacji 🙂

Składniki:

  • 300 g szpinaku świeżego
  • 2–3 szalotki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • 40 g zmielonego parmezanu
  • 200 g śmietany

1 mała papryczka chili

Sposób przygotowania:

  1. Wrzucić pokrojone szalotki, szpinak, śmietanę, przyprawy i chili.
  2. Wszystko zmiksować za pomocą blendera.
Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Przepisy jak nie wyrzucać starego chleba.

Suchy chleb: Co zrobić, aby go nie wyrzucać? 10 sprawdzonych przepisów na pyszne, proste i szybkie potrawy

Chleb od zawsze miał dla nas wyjątkowe znaczenie. Szanujemy go i pamiętamy, jak nasze babcie …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail