Mimo iż sałatki same w sobie są idealnym pomysłem na obiad czy kolację, po dodaniu do nich sosów stają się absolutnie bombą smakową. Przedstawiamy Wam dzisiaj aż 5 super przepisów na dipy, które wzbogacą smak każdej sałatki. Znajdziesz tu sos winegret, sos szpinakowy, sos teryiaki, tzatziki
1. Sos winegret
Klasyczny, francuski sos, o kwaśnym smaku, idealnie komponuje się nie tylko z sałatą, ale też sałtkami.
Składniki
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy ocet winny i dodajemy sól
- Mieszamy aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę
- Mieszamy aż składniki się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Wersja 2:
Składniki:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- Szczypta soli morskiej
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól
- Mieszamy aż sól się rozpuści i dolewamy oliwę
- Mieszamy aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
- Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, musimy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, na końcu wlewamy olej
2. Sos teriyaki
Ostry i wyraźny – dla tych, którzy lubią by smak potraw był wyraźnie podkreślony.
Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego,
- 1 szklankę wody,
- ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj
3. Sos tzatziki
Czosnkowy, klasyczny, wyraźny. Dla tych, którzy lubią zdrowe i nietuczące dipy.
Składniki:
- jogurt naturalny typu greckiego,
- zielony ogórek,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka soku z limonki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciśnij przez praskę,
- Ogórka zetrzyj na tarce i odcedź z soku.
- Wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, odrobiną soku z limonki,
- Dopraw solą i pieprzem.
4. Krem chrzanowy
Najlepiej smakuje ze świeżym chrzanem – ma wyraźny smak.
Składniki:
- 250 g świeżo utartego chrzanu
- 100 g delikatnego twarogu
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Chrzan zetrzeć na drobnych oczkach na tarce.
- Śmietanę wyłożyć na patelnię, dodać chrzan i zagotować.
- Do wystudzonego chrzanu ze śmietaną dodać twarożek, cukier, pieprz, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszać.
5. Dip szpinakowy
Dla wielbicieli szpinaku i innych zielonych wariacji 🙂
Składniki:
- 300 g szpinaku świeżego
- 2–3 szalotki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz do smaku
- 40 g zmielonego parmezanu
- 200 g śmietany
1 mała papryczka chili
Sposób przygotowania:
- Wrzucić pokrojone szalotki, szpinak, śmietanę, przyprawy i chili.
- Wszystko zmiksować za pomocą blendera.