Majonez to popularny dodatek do kanapek, sałatek i innych potraw. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłku bez domieszki tego sosu. W Polsce aż 93% osób kupuje majonez, a rocznie wydajemy na niego prawie 600 milionów złotych.
Jego spożycie wzrasta zwłaszcza w okresie świątecznym i grillowym. Jednak czy podejmujemy refleksję czym dokładnie jest majonez i czy nie jest on dla nas szkodliwy?
Niektórzy traktują majonez jako prawdziwą bombę kaloryczną. Czy tak jest w istocie? Czy majonez może być zdrowy? Jak rozpoznać zdrowszy majonez?
Majonez to sos przygotowywany na bazie oleju i żółtek jaj, który wywodzi się z Francji. Możemy wyróżnić majonez domowy, przygotowywany samodzielnie oraz sklepowy. Obydwa mają różne właściwości i wartości odżywcze, a także wartość energetyczną.
Według Polskiej Normy majonezem nazywamy wyrób otrzymywany przez emulgowanie oleju roślinnego w fazie wodnej, w obecności żółtka jaja kurzego.
Rozróżnia się majonez:
- wysokotłuszczowy – powyżej 78,5% tłuszczu,
- stołowy – 50,5 – 78,5% tłuszczu,
- niskotłuszczowy – poniżej 50,5% tłuszczu.
Podstawowymi składnikami majonezu są: olej roślinny, żółtka jaj, woda oraz musztarda. Musztarda to naturalny stabilizator, natomiast żółtko jaja to naturalny emulgator.
Dobry majonez zawiera 70-80% tłuszczu i 6-7% żółtek jaj. Oprócz musztardy może zawierać dodatek octu i cukru, a według klasycznego przepisu może być wytworzony na bazie oliwy z oliwek.
Wartość odżywcza majonezu jest zależna od jego składu, a w szczególności od ilości użytego oleju.
Majonez sklepowy, a domowy – jak rozpoznać dobry majonez?

Dobry majonez powinien mieć krótki skład i zawierać jedynie:
- olej,
- żółtka jaj,
- musztardę,
- ocet,
- wodę,
- naturalne przyprawy, jako dodatki smakowe.
Niestety zdecydowana większość majonezów dostępnych na rynku nie spełnia tego wymogu. Przede wszystkim sklepowy majonez jest pełen niestabilnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są częściowo utwardzane.Wynika to z faktu, że do jego produkcji wykorzystuje się roślinne oleje rafinowane.
Dzieci poniżej 2 roku życia w ogóle nie powinny jej spożywać. Wśród zagęstników bardzo często występują guma guar (E412) oraz guma ksantanowa (E415).
Spożywane w dużych ilościach powodują wzdęcia, migreny, bóle brzucha i biegunki. Ponadto producenci majonezu stosują konserwanty, na przykład benzoesan sodu (E211), który może przyczynić się do wystąpienia astmy, pokrzywki, nadpobudliwości i działa drażniąco na śluzówkę żołądka. Inne niepożądane dodatki to skrobia modyfikowana, karoteny, kwas cytrynowy, sorbinian potasu czy jajka w proszku.
Podsumowując, jeżeli przymierzasz się do zakupu majonezu, to zwracaj szczególną uwagę na jego skład. Dobrej jakości majonez powinien zawierać jedynie olej, żółtka jaj, musztardę i wodę oraz naturalne przyprawy.
Gotowy majonez możemy przechowywać w lodówce do 14 dni.
Dietetyczne zamienniki majonezu
Aby zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, w wielu przypadkach możemy zamienić majonez na jogurt naturalny. Sprawdzi się to zwłaszcza w sałatkach i sosach.

Świetną dietetyczną imitacją majonezu jest sos majonezowy – wystarczy zmieszać serek wiejski z musztardą i jajkiem ugotowanym na półmiękko i zblendować na gładką masę. Majonez często jest dodawany do niektórych ciast i babek, by były bardziej puszyste i nie tak suche.
Ten sam efekt – przy jednoczesnym zmniejszeniu kaloryczności potrawy – uzyskamy dodając do ciasta pół jabłka pokrojonego w drobną kosteczkę.
Chociaż jest wysokokaloryczny, majonez jak najbardziej może znaleźć miejsce w zdrowej i zbilansowanej diecie. Ważne, by używać go z umiarem i zwracać uwagę na to, z jakich składników został przygotowany, ponieważ jakość użytych tłuszczy oraz ilość sztucznych dodatków ma znaczenie i dla zdrowia i dla sylwetki.
Przepis na domowy majonez:
Chcesz sama przygotować w domu majonez? Chcesz mieć pewność, że będzie zdrowy i pyszny? Mamy dla Ciebie 3 pyszne przepisy, znajdziesz je w boksie niżej:
Źródła:
https://potreningu.pl/articles/4400/czy-majonez-moze-byc-zdrowym-dodatkiem
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/majonez-domowy-i-slepowy-kalorie-kcal-i-wlasciwosci-aa-g9HH-M7vp-mpuf.html
https://czytajsklad.com/majonez-2/