Jakie są zalety gorzkiej czekolady?

Zdrowotne zalety czekolady

Uwielbiamy ją wszyscy – począwszy od małych łasuchów, skończywszy na łasuchach nieco i znaczenie starszych. Nic dziwnego – czekolada smakuje po prostu… bosko! Znamy również niezliczoną ilość sposobów jej przygotowywania i spożywania. Czekoladą można bowiem rozkoszować się w kostkach wyłamywanych wprost z tabliczki, pod postacią batonika, gorącego, aromatycznego napoju, zimnych deserów lodowych w upalny dzień czy przepysznego fondue, w którym zanurza się świeże owoce.



Z reguły, sięgając po odrobinę czekoladowej przyjemności, mamy jednak wyrzuty sumienia. Uwielbiana słodkość jest bowiem dość kaloryczna – zwłaszcza w mlecznym czy białym wydaniu. Warto jednak pamiętać (i w chwilach zwątpienia zdecydowanie to sobie powtarzać), że czekolada – szczególnie gorzka, o dużej zawartości naturalnego kakao – ma całkiem sporo zdrowotnych zalet, dla których warto od czasu do czasu zapomnieć o restrykcyjnej diecie.

Czekolada doskonała na poprawę humoru!

Zacznijmy od jednej z najpopularniejszych właściwości gorzkiej czekolady – wspaniale radzi sobie z chandrą i obniżonym samopoczuciem. Wystarczy kilka kostek, a uśmiech sam wraca na swoje miejsce! Niektórzy twierdzą również, że dzięki czekoladzie czują się tak, jak gdyby… właśnie się zakochali! W kwestii pozytywnego wpływu czekolady na nastrój naukowcy są zgodni – kakaowa słodkość zawiera substancje podobne do endorfin odpowiedzialnych m.in. odczucia radości i euforii.

Czekolada jest dobra dla serca

Warto również pamiętać, że 100 g gorzkiej czekolady dziennie pomaga zapobiegać zawałowi. Ulubiona przekąska wielu z nas zawiera bowiem znaczne ilości flawonoidów i polifenoli – substancji, które protekcyjnie działają na układ krążenia (serce i naczynia krwionośne). Wyżej wymienione dobroczynne składniki obniżają ciśnienie tętnicze i zapobiegają nadmiernej krzepliwości krwi, redukując ryzyko zawału i udaru mózgu.



Wspomaga „główkowanie”

Liczne badania dowodzą również, że czekolada pozytywnie wpływa na mózg i sprawność intelektualną. Wszystko to m.in. za sprawą zawartej w kakao pirazyny, która korzystnie pobudza, ułatwia koncentrację, stymuluje tworzenie śladów pamięciowych, przyspiesza czas reakcji, a dzięki temu znacznie poprawia jakość nauki i radzenia sobie z logicznymi zadaniami. Przed Tobą egzamin, zaliczenie lub inne wyzwanie? Śmiało sięgnij więc po czekoladę.

Co ciekawe, gorzka, wysokojakościowa czekolada wcale nie dostarcza organizmowi dużych dawek glukozy. Nie sposób jednak ukryć, że kilka kostek słodkiej przyjemności w niemalże magiczny sposób dodaje energii. Dzieje się tak, dzięki obecności w ziarnach kakao m.in. magnezu, żelaza i potasu, które w sytuacji obniżonej sprawności i ogólnego osłabienia organizmu skutecznie stawiają na nogi.

Nie tylko do jedzenia…

Jeśli przepadasz za smakiem czekolady, musisz wiedzieć, że zdecydowanie warto poznać również jej upiększające właściwości. Dzięki zawartym w szlachetnym przysmaku substancjom odżywczym i mikroelementom, zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem czekolady przynoszą zachwycające rezultaty.

Na rynku dostępne są czekoladowe maseczki na twarz i ciało, które wspaniale nawilżają, regenerują i uelastyczniają skórę, a przy tym rozpieszczają zmysły niepowtarzalnym, kakaowym aromatem, który przyjemnie relaksuje i odpręża.

Portal Słodki-Smak.pl wsparł nas merytorycznie

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

Co to są składniki odżywcze?

Co to są składniki odżywcze i dlaczego są tak ważne w zdrowej diecie?

Często możemy usłyszeć, że aby dieta była zdrowa, to powinna być zbilansowana, a co za …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail