Jak powinna wyglądać dieta na zaparcia?
Jak walczyć z zaparciami?

Nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej powodem zaparć

Nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej to przyczyny nie tylko nadwagi i złego samopoczucia, ale także uciążliwych zaparć nazywanych także zatwardzeniem lub obstrukcją. Zaparcia są zaburzeniami wypróżniania, które powodują silny dyskomfort związany z uczuciem ciężkości.

Zatwardzenie jest także przyczyną kiepskiej kondycji psychicznej wywołanej chęcią ulżenia sobie w dolegliwościach oraz będącej efektem koncentracji myśli na nieprzyjemnym i wstydliwym problemie.

Dodatkowo zaparciom towarzyszą także silne bóle brzucha oraz wzdęcia, które potęgują odczuwane dolegliwości. Sposobów radzenia sobie z zatwardzeniem jest wiele, jednak kluczem do sukcesu w walce z problemem jest odpowiednia dieta i prowadzenie aktywnego trybu życia.



Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Zaparcia a dieta, czyli co sprzyja powstawaniu zatwardzenia

Powstawaniu zatwardzenia sprzyja nieprawidłowa dieta, nieregularne spożywanie posiłków oraz niewystarczająca ilość przyjmowanych płynów, szczególnie niegazowanej wody mineralnej. Tłuste, wysoko przetworzone dania prowadzą do zaburzenia pracy jelit, co w efekcie staje się przyczyną zaparć.

Generowaniu problemu sprzyjają także produkty z białej, pozbawionej błonnika mąki (gotowe kanapki, fast food, jasny chleb i bułki, ciastka itp.), która działa zapychająco na układ pokarmowy, a brak błonnika spowalnia pracę jelit.

Ponadto istotnym błędem powodującym zaparcia jest prowadzenie nieregularnego, pozbawionego aktywności fizycznej trybu życia, który powoduje dolegliwości psycho-somatyczne, w tym także zaparcia.

Dieta przy zaparciach

Dieta przy zaparciach (http://www.stopzaparciom.pl/Zaparcia-a-dieta) powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana. Warto wprowadzić do niej produkty ułatwiające walkę z nieprzyjemnym problemem.

Należą do nich przede wszystkim składniki bogate w błonnik i żywe kultury bakterii, które pobudzają jelita do pracy.

Błonnik znajdziemy przede wszystkim w produktach z mąki pełnoziarnistej oraz w płatkach owsianych czy otrębach, a także w warzywach i owocach, szczególnie w tych surowych i nieprzetworzonych. Źródłem żywych kultury bakterii są produkty mleczne takie jak jogurt naturalny, kefir czy maślanka.

Dieta na zaparcia powinna także uwzględniać przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, w szczególności niegazowanej wody mineralnej, która rozrzedza treści pokarmowe obecne w jelitach i pomaga w ich przesuwaniu. Warto włączyć do codziennego jadłospisu zieloną i czerwoną herbatę, które również nawadniają organizm i przyspieszają proces przemiany materii.

Dobrym pomysłem będzie też kawa naturalna, choć warto pamiętać, że mimo właściwości pobudzających (również jelita), działa odwadniająco, dlatego po wypiciu małej czarnej, warto sięgnąć po szklankę wody.

Należy bezwzględnie pamiętać, że w diecie na zaparcia powinna przede wszystkim królować regularność spożywania odpowiednio zbilansowanych posiłków.

To pozwoli na wprowadzenie ładu w pracy organizmu oraz ureguluje przemianę materii, zapobiegając zatwardzeniom. Powinniśmy zatem pamiętać o spożywaniu czterech, pięciu małych posiłków w odstępie trzech, czterech godzin.

Pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu godziny po przebudzeniu, ostatni natomiast nie później niż dwie godziny przed pójściem spać. Dzięki temu zapewnimy organizmowi naturalny rytm, a dieta przy zaparciach będzie naprawdę skuteczna.



Co jeść na zaparcia?

Planując dietę na zaparcia, warto pamiętać o kilku składnikach, które obowiązkowo muszą się w niej znaleźć, ponieważ mają lekko przeczyszczające właściwości i/lub doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego i przemianę materii.

Poza wspomnianymi już produktami bogatymi w błonnik pokarmowy oraz zawierającymi żywe kultury bakterii do diety na zaparcia należy włączyć, m.in. suszone śliwki, daktyle, rodzynki, figi, nasiona lnu czy słonecznika, a także orzechy. Produkty te, poza błonnikiem, zawierają sporą porcję tłuszczu, który ułatwia przesuwanie resztek pokarmowych w jelitach. Warto jednak pamiętać, że ich nadmierne spożywanie może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania witamin, związków mineralnych i niektórych aminokwasów, dlatego należy zachować umiar w ich stosowaniu.

W diecie na zaparcia sprawdzą się też różnego rodzaju kiszonki (m.in. kiszone ogórki), które wykazują właściwości podobne do działania żywych kultur bakterii.

Produkty obowiązkowe w walce z zaparciami

Stworzenie listy produktów, które powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie przy zaparciach, zdecydowanie ułatwi codzienne zakupy i komponowanie posiłków. Do antyzaparciowego jadłospisu powinniśmy zatem włączyć:

– produkty pełnoziarniste;

– jogurt, kefir, maślankę;

– kiszonki (np. ogórki kiszone);

– świeże warzywa i owoce;

– suszone śliwki;

– daktyle;

– figi;

– rodzynki;

– nasiona lnu i słonecznika;

– orzechy.

Trzeba zaznaczyć, że absolutnie zakazane są produkty bogate w tłuszcze zwierzęce i praktycznie pozbawione wartości odżywczych wyroby z białej mąki oraz słodycze.

Odpowiednio zbilansowana jest najskuteczniejszą metodą walki z zaparciami, jednak należy pamiętać, że równie skutecznie sprawdzi się regularny ruch, który zapewni organizmowi doskonałą kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną, a co za tym idzie zmniejszy chęć na produkty sprzyjające powstawaniu zatwardzeniu.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

miód z nawłoci

Miód z nawłoci – na co pomaga?

Miód z nawłoci, coraz bardziej doceniany przez miłośników naturalnych produktów, to prawdziwa perełka wśród miodów …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail