Niektórzy twierdzą, że powiedzenie Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia należy zmodyfikować o:
śniadanie tłuszczowo-białkowe. Faktem jest, że popularność tego typu porannych posiłków wzrasta i są ku temu liczne powody. Czym są i jak je przyrządzić, żeby było zdrowo i smacznie? Podpowiadamy.
Śniadania białkowo-tłuszczowe – o co w tym chodzi?
Idea śniadań białkowo-tłuszczowych koncentruje się na odejściu od spożywania produktów węglowodanowych i skupieniu się wyłącznie na produktach z białka i tłuszczu. Ma to zapobiegać wydzielaniu insuliny, która odpowiedzialna jest za regulację stężenia glukozy i przez to ograniczać sytuacje jej spadku (często stwierdzamy wtedy: „mam mało cukru, pora coś przekąsić”).
Korzyści – dla kogo największe?
Nie da się ukryć, że śniadania tłuszczowo-białkowe to jeden z najpopularniejszych trendów żywieniowych ostatniego czasu. Korzyści z nimi związanych jest wiele:
- dodają energii
- zapewniają uczucie sytości na dłużej
- zmniejszają chęć podjadania
- redukują nagły wzrost i spadek poziomu cukru
- zmniejszają problemy z zasypianiem i pobudką
Na śniadaniach tego typu skorzystają głównie osoby aktywnie uprawiające sport, mające problemy ze snem, hiperglikemię, hipoglikemię oraz borykające się z insulino – odpornością.
Co z tkanką tłuszczową?
Czy śniadania białkowo-tłuszczowe mogą być dobrą opcją dla osób odchudzających się? Tak, gdyż – wbrew pozorom – pomagają one w spalaniu tkanki tłuszczowej. Poprzez większą dawkę energii zwiększają możliwości treningowe, a zmniejszone uczucie łaknienia przekłada się na mniejszą chęć sięgnięcia po przekąskę.
Trzeba jednak pamiętać, aby zapewnić organizmowi zdrowe tłuszcze z różnorodnych źródeł oraz wspomóc się odpowiednią suplementacją. Jeśli chodzi o produkty wspomagające, z dietą białkowo-tłuszczową dobrze komponuje się Piperine Forte. skład Piperine Forte jest w pełni naturalny, a zawarta w nim wysoko stężona piperyna przyczynia się do hamowania procesu tworzenia się nowych komórek tłuszczowych, dzięki czemu możliwe jest zwalczanie tkanki tłuszczowej i cellulitu.
Lista produktów
W skład śniadania tłuszczowo-białkowego powinny wchodzić:
- mięso
- oleje roślinne
- ryby i owoce morza
- jaja
- warzywa (ale tylko te, które mają niski indeks glikemiczny)
- owoce (ale tylko te, które mają niski indeks glikemiczny)
- nabiał pełnotłusty
- orzechy
- ziarna i pestki
Bardzo ważne jest, aby dbać o wysoką jakość spożywanych produktów.
Pomysły na śniadanie białkowo-tłuszczowe
Nie masz pomysłu na śniadanie bez węglowodanów? Oto kilka zdrowych i smacznych propozycji:
- jajko pod różnymi postaciami: jajecznica/omlet/szakszuka (np. ze szpinakiem, awokado, pieczarkami, szparagami, jarmużem, pomidorami, pomidorami)
- parówki z warzywami (wymienionymi powyżej lub innymi, o niskim indeksie glikemicznym)
- łosoś z awokado
- sałatka z tuńczykiem
- sałatka caprese z orzechami
- tatar jajkiem, z oliwkami, cebulką i papryką
Życzymy smacznego!
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu