Do swojej codziennej diety warto włączyć produkty, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Warto spożywać je regularnie!
Co zatem należy włączyć do posiłku, by zmniejszyć ryzyko zachorowania?
1. Kurkuma
Zawiera kurkuminę, która wykazuje silne działanie antyrakowe. By kurkumina z kurkumy wchłaniała się lepiej – połącz ją z czarnym pieprzem (na przykład jako samodzielną mieszankę przypraw).
Dawka zalecana to 1 łyżka stołowa zawierająca 15 gramów kurkumy.
2. Herbata zielona lub herbata biała
Oprócz działania zmniejszającego ryzyko zachorowania na raka, zawierają związki przeciwzapalne. Herbatę zaparzaj około 5 minut. Woda nie powinna być wrząca, idealnie jeżeli będzie miała ok 80 stopni Celsjusza.
3. Czerwone wino (w małych ilościach)
Nie bez powodu mieszkańcy południowej Europy żyją dłużej. Może Cię to zdziwi, ale sam alkohol (w bardzo małych ilościach) może zmniejszyć ryzyko zachowania na raka.
Czerwone wino wzmacnia jego działanie, do tego zawiera związki, które mogą wpływać na przedłużenie życia oraz działają przeciwnowotworowo. Pij nie więcej niż 150 mililitrów na dobę. Większe dawki mogą działać niekorzystnie.
4. Brokuły
Zawierają kilka związków o działaniu przecinowotworowym. Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego powinny wybierać kiełki brokułów.
Zobacz przepisy na sałatki z brokułem.
5. Imbir
Wystarczy spożywać 2 do 4 gram imbiru na dobę, by „uwolnić” jego działanie hemoprewencyjne: zmniejsza ryzyko raka prostaty, piersi i jelita grubego. Imbir jest również doskonałym „naturalnym” lekiem o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym.
Tutaj znajdziesz ciekawe i zdrowe przepisy z imbirem.
Ważne!
Pamiętaj jednakże, że te należy traktować te produkty wyłącznie profilaktycznie – jako środki, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania, a nie są lekiem na raka.
Więc jeżeli ktoś jest chory – nie możesz ich traktować jako lekarstwa, a wyłącznie wspomagający suplement diety.
Musisz również pamiętać, że ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania, ale nie ma gwarancji, że mu zapobiegnie.
Artykuł powstał na podstawie filmu zamieszczonego w kanale YouTube Pod Mikroskopem. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o produktach zmniejszających ryzyko zachorowania na raka, obejrzyj cały materiał: