Home » Odżywianie » Porady » Dlaczego picie oleju lnianego na czczo jest dobrym pmysłem?
Jakie zalety ma picie oleju lnianego na czczo?
Dlaczego warto na czczo pić olej lniany?

Dlaczego picie oleju lnianego na czczo jest dobrym pmysłem?

Olej lniany zawiera mnóstwo wartości odżywczych, które powinny zająć obowiązkowe miejsce w codziennej diecie. Tutaj umocnimy Cię w tym słusznym przekonaniu precyzyjnymi informacjami. Dowiesz się m.in. , dlaczego picie oleju lnianego na czczo jest jednym z najbardziej trafnych zastosowań omawianego produktu spożywczego.



Czym właściwie jest olej lniany?

Po pierwsze, jest to całkowicie naturalny wytwór, powstający wskutek tłoczenia na zimno nasion pewnej rośliny. Owa roślina to inaczej len zwyczajny (Linum usitatissimum). Żadnych chemikaliów i dodatków, po prostu wykorzystanie praw fizyki w celu wyciśnięcia profitów biologicznych. Tak właśnie powstaje wyjątkowy olej roślinny o żółtawym kolorze i cierpkim, całkiem intensywnym aromacie.

Niegdyś, olej lniany cieszył się sporą popularnością jako tłuszcz jadalny, lecz sława ta spadła. Przyczyn możemy upatrywać zarówno w charakterystycznym smaku (kwestia gustu) oraz względnie wysokiej cenie.

Czym cechuje się olej lniany?

W oleju lnianym dominują kwasy OMEGA. Niewiele jest źródeł tych niezwykle cennych składników, natomiast olej lniany zawiera kilka kwasów z tej rodziny, a na dodatek – ich stężenie jest w nim bardzo przyzwoite. Dla przykładu, kwasy OMEGA 3 stanowią świetną profilaktykę przed wieloma nowotworami. Oprócz tego, pomagają wskoczyć układowi nerwowemu na właściwe mu obroty. Właściwości te nie omijają naszego najważniejszego bodaj narządu, a mianowicie – mózgu.

Dzięki kwasom OMEGA 3, zapewniamy mu rozwój. Niektórzy idealiści twierdzą co prawda, że wystarczy np. czytać książki, ale mamy tu do czynienia z wpływem naprzemiennym; stymulując do pracy mózg, siłą rzeczy wzmagamy apetyt organizmu na potrzebne mu składniki (m.in. wspomniane kwasy). Kiedy zaś spożywamy takie składniki w wystarczającej ilości, mózg wchodzi na wyższy stopień aktywności, „domagając się” treningu intelektualnego.

Olej lniany zawiera kwasy OMEGA 3, choć właściwiej byłoby powiedzieć, że to one sobie ten olej upatrzyły. Stanowią bowiem aż 50% jego składu! Poza tym, 25% należy do kwasów linolowych OMEGA 6; druga „ćwiartka” przypada nasyconym kwasom tłuszczowym OMEGA 9.

Olej lniany nie przewiduje żadnych ograniczeń w zakresie spożycia, czy to ze względu na wiek, czy jakiekolwiek inne kryteria. Jeśli chodzi o sam wiek, jest wprost przeciwnie: spożywanie oleju lnianego to wręcz zalecany nawyk żywieniowy, najlepiej, jeśli wdrażany od najmłodszych lat. Wpływ na funkcje mózgu, takie jak koncentracja czy procesy pamięciowe, jest bowiem tym bardziej zbawienny w młodym wieku, kiedy narząd ten rozwija się, kształtuje i cechuje się swojego rodzaju naturalną chłonnością.

Kwasy OMEGA 3 stanowią aż 50% zawartości oleju lnianego! 

Dlaczego picie oleju lnianego na czczo?

Picie oleju lnianego na czczo to jedno z najbardziej genialnych zastosowań. Mówiliśmy co prawda o „tłuszczu jadalnym”, ale lepiej być może byłoby go nazwać „doustnym”, ponieważ jako „olej pitny” sprawdza się równie świetnie. Dlaczego jednak właśnie spożywanie oleju lnianego na czczo jest tak cenne?

To proste – jest tak ze względu na bogactwo łatwo przyswajalnych, a jednocześnie niezbędnych kwasów tłuszczowych. Gdy pijemy olej lniany na pusty żołądek, organizm ma jeszcze mniej przeszkód, by wchłonąć to bogactwo i pozwolić mu na prozdrowotne działanie.

Co ciekawe, wystarczy tylko jedna łyżeczka oleju lnianego dziennie, by po krótkim czasie doświadczyć pozytywnych zmian w organizmie i wydajności. Choć picie oleju lnianego na czczo jest sposobem optymalnym, nie zaszkodzi łączyć go z białym twarożkiem; szybkość i efektywność składu oleju na tym nie traci, ale my możemy doświadczyć całkiem ciekawych, smakowych doznań. Jest to bardzo popularna kombinacja.

Nie chodzi tu zresztą jedynie o smak; zarówno twaróg, jak i olej lniany, zawierają takie mikroelementy i witaminy, które są wręcz stworzone do wzajemnego uzupełniania się. Większość tego zbioru potrafi się nawzajem wzmacniać i obustronnie pomagać w przyswajalności.

Za ten przepis możemy podziękować dr Budwigowi, jego twórcy. On właśnie zainicjował dietę Budwigową, która dzięki wykorzystaniu cech oleju lnianego i twarogu pomaga docelowo zwalczać nowotwory i zapobiegać im.

Życzymy smacznego i… dużo zdrowia! Portal dla kobiet: KOBIECO.PL

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Check Also

Czy odchudzanie może być przyjemne?

Odchudzanie – czy może być przyjemne?

Zdrowe odchudzanie to proces, który trwa dosyć długo i zdarza się, że jest silnie obciążający. …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nie przegap nowych artykułów na Stopnadwadze.pl i kliknij "Lubię To"!
Polub Stopnadwadze.pl na Facebooku