Występujący w niewielkich kosteczkach lub mikroskopijnych brylancikach – cukier to od lat jeden z częściej spożywanych wyrobów. Sprawia niepozorne wrażenie, a po cichu dokonuje ogromnych szkód w organizmie ludzkim, trując go, zaśmiecając i wywołując liczne choroby.
Z powodu nadmiernego spożywania cukru, coraz częściej słyszymy o takich jednostkach chorobowych jak cukrzyca typu 2, insulinooporność czy problemy układu kwrionośnego. Praktycznie każdy z nas ma wśród rodziny lub znajomych osoby które dotyka ten problem.Z tego powodu najlepiej byłoby pożegnać się z nim raz na zawsze. Każdemu wyjdzie to tylko na dobre i na zdrowie.
W tym artykule podpowiemy jak zredukować spożycie, i jak umiejętnie zastąpić tradycyjny biały cukier na zdrowsze zamienniki – nie rezygnując jednocześnie ze słodkiego smaku.
Gdzie występuje cukier?
Każdy prawdopodobnie wie o tym, że największa ilość cukru zagościła w słodyczach, produktach przetworzonych oraz gazowanych napojach. Popularny batoniki składają się z niego w połowie, a przeciętna tabliczka czekoladek zawiera go ponad 50 g/100 g! Aby to zobrazować – 50g cukru to 10 tradycyjnych łyżeczek.
Nie potrafiąc się oprzeć tym słodkościom, warto zastąpić je zdrowszymi zamiennikami. W ofercie wielu sklepów ze zdrową żywnością, sklepów dla diatyków możemy kupić czekolady, cukierki, lizaki czy ciastka bez cukru.
Cukier zastąpiony został stewią, ksylitolem lub erytrytolem – to substancję naturalnego pochodzenia, które wykazują wiele prozdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Nie podnoszą poziomu cukru we krwi, posiadają niskie indeksy glikemiczne i insulinowe – dzięki czemu są odpowiednie dla dzieci, diabetyków i przede wszystkim każdego nas w profilatyce zdrowia.
Co ciekawe, cukier coraz częściej gości też w wyrobach słonych – garmażeryjnych potrawach, ketchupach, gotowych sosach, fast-foodach, chipsach i krakersach. Producenci dosypują go do wszystkiego, tym sposobem uzależniając od niego klientów i nakłaniając ich do kupowania zawierających go artykułów, tym samym zwiększając swoje zyski.
Skutki nadmiernego spożywania cukru
Cukier zniekształca pracę mózgu, wywołując problemy z pamięcią i zwiększając ryzyko zachorowania na depresję. Może prowadzić do hiperglikemii (znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi) i tym sposobem wywołać nawet trwałe uszkodzenie mięśnia sercowego.
Wpływa on negatywnie na cały układ odpornościowy, dlatego osoby jedzącego go w nadmiarze częściej chorują i łapią infekcje. Przy takim spożyciu sacharydów wygląd też nie pozostaje bez zmian – skóra zaczyna szybciej się starzeń i traci swoją jędrność.
Oczywiście cukier krytykowany jest także za doprowadzanie do wzrostu wagi ciała, co spowodowane jest jego wysoką kalorycznością (prawie 400 kcal/100 g).
Chcąc dosłodzić czymś potrawę, lepiej więc zastosować wcześniej wspomniane erytrytol, ksylitol, stewię bądź tagatozę. Każdy z nich nieco inaczej odzwierciedla słodkość cukru, dlatego warto przetestować wszystkie i wybrać swój ulubiony.
Jak wyeliminować cukier z diety?
Najlepiej całkowicie go odstawić, rezygnując na pewien czas ze słodyczy, przetworzonych pokarmów i owoców (znajduje się w nich fruktoza). Uzależnienie powinno minąć po ok. trzech tygodniach.
Do tego czasu można stosować zdrowe i bezpieczne zamienniki cukru, dodając je do owsianki, herbaty lub kawy. Apetyt na słodkie zahamują także napoje light – napoje bez cukru, które spożywane w rozsądnych ilościach – nie będą działać negatywnie.
Z odstawieniem cukru najgorzej radzą sobie dzieci, od początku przyzwyczajane do słodkiego smaku.
Aby zadbać o ich zdrowie i jednocześnie nie narażać ich na nieprzyjemne doznania, można od czasu do czasu podać im lizaka bez cukru z dodatkiem ksylitolu, który przy okazji zadba o szkliwo zębów i flore bakteryjną jelit. Takie produkty zadowolą nawet najbardziej wymagające, dziecięce podniebienie.
Jako rodzic zadbaj również o wyeliminowanie lub ograniczenie słodkich napojów – jedna litrowa butelka zawiera średnio 110g cukru (ponad 20 tradycyjnych łyżeczek)
Życie bez cukru jest jak najbardziej możliwe i na pewno zdrowsze, przyjemniejsze i wartościowsze od tego, w którym codziennie pojawiają się sacharydy. Aby zacząć je prowadzić, wystarczy zastąpić biały proszek zdrowymi alternatywami. Pozwoli to toczyć przyjemną walkę z uzależnieniem.
Czym zastąpić cukier?
Jeżeli chcesz zmniejszyć spożycie cukru to możesz zastosować jeden z tych produktów i nie rezygnować ze słodkiego smaku:
- Erytrytol
- Słodzik stołowy
- Cukier kokosowy Bio
- Cukier brązowy kandyzowany
- Cukier trzcinowy brązowy Bio
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu