Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską pochodzą z południowej części Meksyku i Gwatemali. Służą one do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Chia, w języku nahuatl oznacza oleisty.
Szałwia hiszpańska jest naturalnym źródłem antyoksydantów, błonnika, witamin, minerałów, białka oraz jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Prawdopodobnie są one najbardziej odżywczym pokarmem jaki występuje w przyrodzie.
Szałwia hiszpańska jest niezwykle wysoko ceniona ze względu na nasiona. Uprawiana była już od bardzo dawna, jeszcze w czasach prekolumbijskich przez Azteków. Chia uprawiana jest dla celów handlowych dla nasion niezwykle bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskiwane jest z nich od 25 do 30% oleju. Nasiona chia zawierają 20% białka, 25% błonnika pokarmowego, 35% tłuszczu oraz znaczny poziom przeciwutleniaczy. Bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych – aż 64% zawiera olej z tychże nasion. Nie zawierają glutenu i tylko śladowe ilości sodu.
Zawarte w nasionach chia kwasy omega wspierają organizm przy obniżaniu poziomu trójglicerydów i cholesterolu. Są bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę. Błonnik wraz z innymi substancjami w chia wywołują efekt obniżenia poziomu cukru we krwi. Błonnik poprawia trawienie i zapobiega zatwardzeniom. Wspomagają proces odchudzania dając odczucie sytości. Wzmacniają układ immunologiczny dzięki zawartym w nich flawonoidom, które działają jak przeciwutleniacze, a ich wysoka zawartość zapobiega starzeniu się skóry przedwczesnemu.
Szałwia hiszpańska zawiera 9 ważnych dla organizmu ludzkiego aminokwasów. Wysoka zawartość witamin, minerałów i błonnika chroni nasz organizm, jest znakomitym uzupełnieniem wegetariańskiej diety a dodatkowo jest źródłem naturalnej energii.
Z czym jeść chia?
Wprawdzie jest to kwestią upodobań i wyobraźni każdego z nas. Jest wiele sposobów, poprzez które możemy je włączyć do naszej diety. W swoim domu podaje chia na kilka sposobów zapewniając sobie i swojej rodzinie codzienną porcję nasion.
- Zmiksuj z owocowym koktajlem;
- Dodaj rano do płatków i zalej jogurtem naturalnym;
- Ze zmielonych nasiona przyrządź budyń;
- Zalej gorącą wodą w celu uzyskania żel, który doskonale nawadnia organizm;
- Zmiksuj z nutellą;
- Jedz jako przekąskę;
- Rozdrobnij i w postaci sproszkowanego ziarna używaj ich jako zagęszczacza do zup i sosów;
- Dodawaj do sałatek;
- Zmielonych użyj do pieczenia chleba;
- Zmiksuj z cynamonem, miodem i suszonymi orzechami – będzie to doskonała alternatywa dla tradycyjnego dżemu.
Nasiona chia są bardzo popularne i tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych. W Europie są jeszcze mało znane ale zyskują coraz większą popularność. Dowiedziałam się o chia od znajomej i bardzo szybko przekonałam o ich skuteczności a teraz zachęcam żeby o ich cudownych właściwościach dowiedział się każdy z was!
cosdlazdrowia.pl Jesteśmy importerami nasion chia. Zapraszamy do współpracy! |