Choć to niepozorne nasionka, kryją one w sobie leczniczą moc i dawkę energii. Wzmocni ona i odżywi nasz organizm. Zapewniają one niezwykle korzyści zdrowotne a dodatkowo można się z nimi odchudzić, ponieważ są niezwykle pożywne.
Chia – salvia hispanica – inaczej również szałwia hiszpańska pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie od najdawniejszych czasów stanowiła podstawowy element diety. „chia” oznacza oleisty. Aztekowie uważali, że chia pomaga w utrzymaniu prawidłowej psychicznej i fizycznej kondycji organizmu oraz zapewnia bystrość umysłu. Przez wieki szałwia hiszpańska stosowana była jako podstawowe pożywienie Indian z południowo-zachodniej części Meksyku. Spożywali oni łyżeczkę dziennie i po tym „posiłku” mogli maszerować 24 godziny bez żadnej przerwy!
Nasiona te obecnie są bardzo szeroko rozpowszechnione w Meksyku i Gwatemali. Uprawia się je głównie w Meksyku, Boliwii, Australii, Argentynie, Ekwadorze i Gwatemali i to właśnie w tych krajach jest najpopularniejsza. Nasiona szałwii są coraz częściej używane także w Europie. Zostały zatwierdzone przez Unię Europejską w 2009 roku jako produkt spożywczy i są coraz dostępniejsze w sprzedaży w sklepach internetowych i sklepach spożywczych ze zdrową żywnością.
Nasiona chia są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega3 i Omega6 i to w optymalnych proporcjach. Dla zdrowego ciała i umysłu, ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji tychże kwasów.
Szałwia hiszpańska zawiera właściwości hydrofilowe, nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji 12:1. Dzięki spożywaniu nasion chia nasz organizm utrzymuje odpowiednią regulację w odniesieniu do wchłaniania pożywek i utrzymania właściwego stężenia płynów ustrojowych.
Zawierają około 25% źródła błonnika, który korzystnie działają na układ trawienny. Z tego powodu polecane są dla osób przechodzących na dietę i odchudzających się. Wspomagają układ trawienny, a dodatkowo na długo zapewniają uczucie sytości.
Ciekawostki o nasionach chia:
- Ma 8 razy więcej kwasów Omega3 niż dziki łosoś;
- Zawiera 13 razy więcej magnezu niż brokuły;
- Ma 5 razy więcej białka niż mleko.
Ze względu na swoje lecznicze właściwości nasiona chia powinny znaleźć się w menu każdego z nas. Można je spożywać i przyrządzać na wiele sposobów, zależy to jedynie od naszej wyobraźni i upodobań. Możemy je dodawać między innymi do:
- Koktajli;
- Puddingów;
- Sałatek;
- Musli, płatków, owsianki;
- Zmielone można dodać do wypieku chleba ciast czy naleśników;
- Zagęszczania zup i sosów oraz wiele, wiele innych.
Jak przyrządzić pianko-galaretkę z nasionami chia?
Do naczynia wlać odpowiednią ilość wody i dodawać powoli nasiona chia cały czas mieszając ubijaczką do piany. Odstawiamy na 10 minut, mieszamy jeszcze raz, po czym ponownie odstawimy na kilka minut. Ubijamy pianko-galaretkę po raz kolejny i wstawiamy do lodówki. Pianka taka jest w stanie wytrzymać około 2 tygodni, jednak najwięcej właściwości odżywczych ma spożywana od razu po przygotowaniu.
Możemy jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno. Powinno się dodawać około 50-75% objętości do surowych dań. Całość należy dobrze wymieszać. W ten sposób redukujemy to ilość kalorii.
Chia jest bardzo skutecznym suplementem diety zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju dzieci młodzieży. Zapewnia także właściwy wzrost i regeneracje tkanek, a więc polecany jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
www.cosdlazdrowia.pl Importujemy nasiona chia. Zapraszamy do współpracy! |