Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Porady » Których produktów nie możesz łączyć w posiłkach?
Których produktów powinnaś unikać w trakcie posiłków?
Jest grupa produktów, które musisz unikać w trakcie posiłków.

Których produktów nie możesz łączyć w posiłkach?

Zdrowa dieta powinna być urozmaicona więc powinny znajdować się w niej produkty ze wszystkich grup. Istnieją natomiast produkty, których lepiej nie łączyć w jednym posiłku. Takie połączenia są niekorzystne głównie ze względu na możliwość zaburzania wchłaniania składników odżywczych lub powstawanie niekorzystnych kompleksów.

Poniżej prezentujemy przykłady takich niekorzystnych par produktów.

1. Pomidor i ogórek

Najbardziej znane niekorzystne połączenie. Powodem jest zawartość enzymu askorbinazy w świeżych ogórkach.

Enzym ten niszczy witaminę C zawartą w pomidorach, choć nie tylko w pomidorach. Ucierpi również witamina C zawarta np. w papryce, zielonej pietruszce i innych owocach lub warzywach będących jej źródłem.

Nie należy panikować i na zawsze zrezygnować z sałatki z pomidora i ogórka, ponieważ pomidor nie jest najbogatszym źródłem witaminy C w naszej diecie.

2. Herbata i mięso

Na to połączenie powinny uważać osoby ze skłonnością do anemii oraz kobiety ciężarne.

Garbniki zawarte w herbacie uniemożliwiają wchłanianie żelaza z produktów, dlatego picie herbaty do posiłku nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Dotyczy to zarówno herbaty czarnej, zielonej oraz czerwonej. Również garbniki pochodzące z czerwonego wina będą blokowały wchłanianie żelaza.

Nie sugeruję, że należy zrezygnować z picia herbaty (wręcz przeciwnie, zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy), natomiast należałoby zachowywać co najmniej godzinny odstęp od posiłku.

3. Herbata z cytryną

Wydawałoby się, że to połączenie idealne, kojarzy nam się z leczeniem przeziębienia.

Jednak zawarty w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny i powstaje przyswajalny przez organizm cytrynian glinu, który może powodować powstawanie choroby Alzheimera.

Zagrożenie znika, jeśli przed dodaniem cytryny usuniemy z naparu liście herbaty.

Cenna uwaga- aby herbata z cytryną i miodem zachowała swoje prozdrowotne właściwości należy spełnić ważny warunek- napar powinien zostać wystudzony do około 40 stopni Celsjusza przed dodaniem cytryny i miodu, w wyższych temperaturach witamina C z cytryny i enzymy pochodzące z miodu zostaną zniszczone.


http://www.lojek.dobrydietetyk.pl/
Kliknij i zapisz się do poradni do dietetycznej online

4. Ryby morskie i surowa kapusta – częste obiadowe połączenie.

Ryby są morskie są cennym źródłem jodu, natomiast warzywa takie jak kapusta, kalafior, brokuł, rzodkiewka zawierają goitrogeny, które wychwytują jod i blokują jego wykorzystanie przez organizm.

Jednakże niekorzystne połączenie istnieje tylko w przypadku kiedy zjadamy te warzywa na surowo, bo po ugotowaniu w odkrytym naczyniu możemy mieć pewność, że goitrogeny nam nie zagrażają. To ważna uwaga dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, dla których istotna jest wysoka podaż jodu.

5. Pomidor i twaróg – kolejna popularna para.

Tego połączenia powinny unikać przede wszystkim osoby chorujące na dnę moczanową. Kwasy z pomidora łączą się z wapniem z sera powodując powstawanie kryształków, które mogą odkładać się w stawach, co może dawać dolegliwości bólowe.

Nie obawiajmy się natomiast każdej kanapki z twarogiem i pomidorem.

Naturalnie, zwracajmy uwagę, aby nasze codzienne pożywienie było jak najbardziej odżywcze, ale zachowajmy również zdrowy rozsądek. Jadając według zasad zdrowego żywienia nie grożą nam niedobory witaminowo-mineralne, więc jeśli od czasu do czasu mamy ochotę na sałatkę grecką nic złego nam nie grozi.

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Przeczytaj też:

Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Sprawdź też

10 przydatnych nawykó żywieniowych wspomagających proces odchudzania.

10 skutecznych nawyków żywieniowych, które pozwolą Ci skutecznie schudnąć

Choć reklamy różnych magicznych suplementów diety mogą próbować cię przekonać, że jest inaczej, to sukces …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o