Polecane ćwiczenia
Home » Odżywianie » Porady » Których produktów nie możesz łączyć w posiłkach?
Których produktów powinnaś unikać w trakcie posiłków?
Jest grupa produktów, które musisz unikać w trakcie posiłków.

Których produktów nie możesz łączyć w posiłkach?

Zdrowa dieta powinna być urozmaicona więc powinny znajdować się w niej produkty ze wszystkich grup. Istnieją natomiast produkty, których lepiej nie łączyć w jednym posiłku. Takie połączenia są niekorzystne głównie ze względu na możliwość zaburzania wchłaniania składników odżywczych lub powstawanie niekorzystnych kompleksów.

Poniżej prezentujemy przykłady takich niekorzystnych par produktów.

1. Pomidor i ogórek

Najbardziej znane niekorzystne połączenie. Powodem jest zawartość enzymu askorbinazy w świeżych ogórkach.

Enzym ten niszczy witaminę C zawartą w pomidorach, choć nie tylko w pomidorach. Ucierpi również witamina C zawarta np. w papryce, zielonej pietruszce i innych owocach lub warzywach będących jej źródłem.

Nie należy panikować i na zawsze zrezygnować z sałatki z pomidora i ogórka, ponieważ pomidor nie jest najbogatszym źródłem witaminy C w naszej diecie.

2. Herbata i mięso

Na to połączenie powinny uważać osoby ze skłonnością do anemii oraz kobiety ciężarne.

Garbniki zawarte w herbacie uniemożliwiają wchłanianie żelaza z produktów, dlatego picie herbaty do posiłku nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Dotyczy to zarówno herbaty czarnej, zielonej oraz czerwonej. Również garbniki pochodzące z czerwonego wina będą blokowały wchłanianie żelaza.

Nie sugeruję, że należy zrezygnować z picia herbaty (wręcz przeciwnie, zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy), natomiast należałoby zachowywać co najmniej godzinny odstęp od posiłku.

3. Herbata z cytryną

Wydawałoby się, że to połączenie idealne, kojarzy nam się z leczeniem przeziębienia.

Jednak zawarty w listkach herbaty glin łączy się z sokiem z cytryny i powstaje przyswajalny przez organizm cytrynian glinu, który może powodować powstawanie choroby Alzheimera.

Zagrożenie znika, jeśli przed dodaniem cytryny usuniemy z naparu liście herbaty.

Cenna uwaga- aby herbata z cytryną i miodem zachowała swoje prozdrowotne właściwości należy spełnić ważny warunek- napar powinien zostać wystudzony do około 40 stopni Celsjusza przed dodaniem cytryny i miodu, w wyższych temperaturach witamina C z cytryny i enzymy pochodzące z miodu zostaną zniszczone.


http://www.lojek.dobrydietetyk.pl/
Kliknij i zapisz się do poradni do dietetycznej online

4. Ryby morskie i surowa kapusta – częste obiadowe połączenie.

Ryby są morskie są cennym źródłem jodu, natomiast warzywa takie jak kapusta, kalafior, brokuł, rzodkiewka zawierają goitrogeny, które wychwytują jod i blokują jego wykorzystanie przez organizm.

Jednakże niekorzystne połączenie istnieje tylko w przypadku kiedy zjadamy te warzywa na surowo, bo po ugotowaniu w odkrytym naczyniu możemy mieć pewność, że goitrogeny nam nie zagrażają. To ważna uwaga dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy, dla których istotna jest wysoka podaż jodu.

5. Pomidor i twaróg – kolejna popularna para.

Tego połączenia powinny unikać przede wszystkim osoby chorujące na dnę moczanową. Kwasy z pomidora łączą się z wapniem z sera powodując powstawanie kryształków, które mogą odkładać się w stawach, co może dawać dolegliwości bólowe.

Nie obawiajmy się natomiast każdej kanapki z twarogiem i pomidorem.

Naturalnie, zwracajmy uwagę, aby nasze codzienne pożywienie było jak najbardziej odżywcze, ale zachowajmy również zdrowy rozsądek. Jadając według zasad zdrowego żywienia nie grożą nam niedobory witaminowo-mineralne, więc jeśli od czasu do czasu mamy ochotę na sałatkę grecką nic złego nam nie grozi.

Przeczytaj też:



Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

O autorze - Adrianna Łojek

Adrianna Łojek
Dietetyk, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi własną poradnię dietetyczną w Mysłowicach gdzie pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami jak i z niedowagą, zajmuje się również specjalistycznym żywieniem w jednostkach chorobowych. Promuje zdrowe i racjonalne odżywianie, wierzy, że dzięki temu można ochronić się przed wieloma chorobami i dolegliwościami oraz poprawić swoje samopoczucie na co dzień.

Sprawdź też

Agrest indyjski to suplement diety który wspomaga proces odchudzania i dostaniesz go w każdym sklepie.

Agrest indyjski kontra odchudzanie – jak to działa?

Czy wiesz, że szerokie grono Polaków boryka się z nadwagą lub otyłością? To przypadłości uwarunkowane …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o