Jakie urządzenia gastronomiczne są niezbędne w kuchni?

Urządzenia gastronomiczne niezbędne w kuchni

Każda osoba chcąca zdrowo się odżywiać wie, że najwięcej wartości mają posiłki przyrządzane w domu. Za niewielką cenę można zaopatrzyć się w kilka poręcznych drobiazgów, które ułatwią przygotowywanie pełnowartościowego jedzenia. Dzięki nim nie tylko zadbasz o swoją fit sylwetkę, ale również oszczędzisz dużo czasu na przygotowaniu zdrowych posiłków.

Blender

Blender to jedna z najprostszych metod szybkiego przygotowania soku, koktajlu, musu owocowego, a także zmiksowania jedzenia dla dzieciaka. Na rynku dostępne są różne modele, od stojących (te są bardziej stabilne), po ręczne (można je łatwo przenosić z miejsca na miejsce).

Ręczne blendery mają dodatkowe nakładki i pojemniki pozwalające również na siekanie warzyw lub ubijanie piany. Niestety, konieczność trzymania ich w trakcie pracy sprawia, że to sprzęt raczej dla osób silnych. Ceny blenderów zaczynają się już od ok. 100zł.

Sokowirówka

Jeżeli już mowa o robieniu świeżego soku, wówczas nie sposób nie wspomnieć o sokowirówce. W przeciwieństwie do blendera, który zmiksuje jedynie owoce miękkie, sokowirówka pomoże przyrządzić zdrowy koktajl z warzyw i twardych owoców.

Wybierające jeden z modeli warto zwrócić uwagę na to, czy można myć jego części w zmywarce oraz na ilość i rodzaj przystawek (im więcej tym lepiej). Najprostszą sokowirówkę można mieć już za ok. 130zł.

Pożyteczne drobiazgi – niezbędne w Twojej kuchni!

Wśród praktycznych drobiazgów kuchennych, koniecznie trzeba wymienić nożyczki do cięcia ziół, łamaną deskę do krojenia oraz shaker.

Nożyczki ułatwiają doprawianie jedzenia – pozwalają z łatwością rozdrobniż zioła i świeże przyprawy, a do tego nie zajmują dużo miejsca.

Podobnie jest z łamaną deską. Zginana w kilku płaszczyznach gwarantuje, że wszystkie pokrojone warzywa trafią dokładnie tam, gdzie powinny. To duża wygoda, tym bardziej że większość takich desek nadaje się do mycia w zmywarce.

Żadna sałatka nie obejdzie się również bez dressingu. Mieszanie składników w szklance i dodawanie ich „na oko” często potrafi zepsuć smak potrawy. Dlatego też osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny zaopatrzyć się w miarkę (umożliwiającą precyzyjne określenie ilości poszczególnych składowych sosu), jak również shaker, który pomoże wymieszać je wszystkie razem.

Oba te urządzenia to koszt zaledwie kilkunastu złotych każde.

Mając w kuchni ten niezbędnik, możesz być pewna, że przygotowanie zdrowych posiłków do Twojej diety będzie szybkie, tanie, proste i niesamowicie wygodne.

Artykuł powstał przy współpracy merytorycznej sklepu http://www.tanake.com.pl – gdzie znajdziesz najwyższej klasy urządzenia gastronomiczne.

Artykuł gościnny – przygotowany przez partnera portalu 

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

błonnik dieta

Jak błonnik nierozpuszczalny może pomóc w zmniejszeniu kaloryczności diety?

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, czyli wspólne określenie różnych substancji pochodzenia roślinnego. Błonnik nie podlega …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail