Dlaczego warto, by drób znalazł się w Twojej diecie?

10 powodów, dla których warto regularnie jeść drób

Jeżeli w Twojej diecie drób pojawia się sporadycznie, postaramy się przedstawić 10 powodów, dla których warto rozważyć przygotowanie regularnych posiłków z kurczaka, kaczki, indyka lub gęsiny.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

1. Drób jest źródłem pełnowartościowego białka

Drób stanowi ważny składnik zbilansowanej diety.
Drób doskonale komponuje się z każdym rodzajem dodatków: od kwaśnych do słodkich.

Drób jest uznawany za jedno z najlepszych źródeł białka. Jeżeli chcesz wymodelować piękne ciało, a zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne – drób na stałe powinien zagościć w Twojej diecie. I nie mówimy tu o popularnym „przypakowaniu”. Jedzenie drobiu dobroczynnie wpływa na rozwój tkanki mięśniowej. Drobiowa dieta wsparta odpowiednimi ćwiczeniami siłowymi pomoże Ci wyrzeźbić jędrne pośladki, smukłe uda, zgrabne nogi i ładnie zarysowany brzuch.

Powinny go wybierać osoby, które nie tylko zawodowo czy intensywnie uprawiają sport, ale również ci, którzy amatorsko odwiedzają siłownie i klub fitness. Jest doskonały dla wszystkich, którzy zachować wigor, energię i, przede wszystkim, atrakcyjną, ładnie wyrzeźbioną sylwetkę.

2. Drób jest źródłem cennych witamin

Drób jest źródłem wielu witamin, niezbędnych dla funkcjonowania organizmu: A, B1, B2, B5, PP, B6, B12. Witamina B 12 nie występuje w produktach roślinnych.

Dzięki zawartości witaminy A, jedzenie drobiu korzystanie wpływa na dobry wzrok. 

3. Drób jest źródłem ważnych dla organizmu pierwiastków

Drób zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wiele cennych pierwiastków, które mają olbrzymi wpływ na funkcjonowanie naszych narządów oraz regulacji ich pracy. Zawartość cynku sprawia, że nasze włosy są mocne, a paznokcie silne i zdrowe. Oprócz cynku, drób zawiera między innymi: 

  • fosfor
  • żelazo
  • magnez
  • selen
  • potas 

4. Nie zawiera dużo tłuszczu

Drób, dzięki niskiej zawartości tłuszczu, nie obciąża wątroby. Jest też dużo lepszym wyborem niż czerwone mięsa Im mniej tłuszczy odzwierzęcych w pożywieniu – tym lepiej! Tym samym regularnie spożywanie drobiu w porównaniu do wołowiny czy wieprzowiny sprawia, że prawdopodobieństwo zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca, otyłość czy choroby układu krążenia jest dużo mniejsze.

5. Drób jest idealnym składnikiem diet odchudzających

Drób doskonale uzupełnia diety.
Jeżeli chcesz schudnąć i wysmuklić piękne ciało – warto włączyć drób do swojej diety. Zawiera bardzo mało tłuszczu.

Jeżeli planujesz się odchudzać lub po prostu chcesz zacząć zdrową dietę – drób na długo zostanie Twoim przyjacielem 🙂

Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i dużej zawartości białka, idealnie może suplementować braki, wynikające z konieczności odstawienia niektórych (w tym wysokokalorycznych) produktów.

Chcesz się zdrowo odżywiać, schudnąć lub utrzymać istniejącą, niską wagę? Jedz regularnie drób!

6. Drób dobrze wpływa na wiele ważnych funkcji organizmu

Dzięki bogactwu pierwiastków i składników odżywczych, o których wspominaliśmy wyżej, drób pozytywnie wpływa na szereg funkcji organizmu: 

  • ma właściwości antyoksydacyjne – opóźnia procesy starzenia, niweluje wolne rodniki
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • przyspiesza metabolizm
  • powoduje długie uczucie sytości
  • pomaga schudnąć
  • pomaga utrzymać idealną wagę
  • usuwa nadmiar wody z organizmu
  • wzmacnia serce
  • wzmacnia wzrok
  • poprawia wygląd i stan włosów, skóry oraz paznokci

7. Wyśmienicie smakuje pieczony

 

Przyrządzony na zdrowy sposób (czyli poprzez pieczenie w folii w piekarniku lub na grillu) drób, doskonale smakuje. Jest soczysty i przepyszny. Do tego przyrządza się go bardzo szybko – po około 8 minutach pieczenia możemy się cieszyć doskonałą potrawą z apetycznym aromatem.

Ponadto drób idealnie komponuje się z większością przypraw – nie wymaga kulinarnej ekwilibrystyki. Wystarczy odrobina ziół, pieprzu i szczypta soli by cieszyć się niezapomnianym smakiem wyśmienicie przyrządzonej, grillowanej piersi.

Drób trafia w gusta olbrzymiej ilości osób: jego smak doskonale uzupełniają zarówno z ostre przyprawy, jak i łagodne dodatki. Można go przyrządzić na wiele sposobów: od pikantnych, poprzez marynowanie w słodkich sosach (np. BBQ), aż po wersje kwaśne. Równie doskonale smakuje z minimalną ilością przypraw: podany tylko w świeżo zmielonym pieprzu czy słodkiej papryce.

Można go również upiec bez dodatków przypraw i maczać w zdrowych dipach (czosnkowym, koperkowym, musztardowym lub… miętowym).

8. Stanowi doskonały składnik sałatek

 

Niskotłuszczowy drób będzie świetnym uzupełnieniem sałatek!
Upieczony drób doskonale komponuje się z smakiem warzyw. Nie może zabraknąć go w zdrowych sałatkach!

Po upieczeniu drób długo zachowuje świeżość i soczystość. Można go trzymać kilka dni w lodówce. Dzięki temu stanowi doskonały składnik posiłków, które zabieramy do szkołylub pracy: sałatek i potrawek z makaronem. Jest bardzo sycący, więc takie drugie śniadanie da nam solidnego kopa energetycznego w najbardziej pracowitej części dnia.

9. Można wybierać i próbować wielu rodzajów

Drób nigdy się nie nudzi; możemy zajadać się klasyką taką jak kurczak lub indyk, by zmienić je na kaczkę lub wracającą (na szczęście!) do łask, arcyzdrową gęsinę. Wielbiciele kuchennych eksperymentów i nowości mogą zakosztować również w delikatnym mięsie perliczki.

10. Jest lekkostrawny

Drób jest lekkostrawny: doskonale więc nadaje się dla osób, z problemami żołądkowymi. Mogą go wybrać również ci, którzy nie lubią czuć się „wzdęci” czy pełni. Powinny go również wybierać osoby starsze lub te, które wracają do formy po przebytej chorobie. Nic tak nie stawia na nogi po grypie, jak przepyszny rosół z kury!

Warto jeść drób!

Podsumowując: drób to doskonały wybór, jeżeli myślisz o zdrowej, zbilansowanej diecie, która nie tylko pomoże Ci schudnąć, ale też sprawi, że będziesz czuć się brylantowo. Do tego jedząc drób dostarczysz organizmowi prawdziwą armię cennych składników. Zmniejszysz problemy trawienne, a uzupełniając dietę drobiową regularnymi treningami, wymodelujesz ładnie zarysowane mięśnie.

Szczególnie polecamy gęsinę, która przez wielu dietetyków jest uznawany za najzdrowszy rodzaj drobiu. Doskonale smakuje, a gęsi smalec ma dużo cennych właściwości.

Artykuł przygotowany przy współpracy merytorycznej partnera serwisu

Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]


Oceń artykuł
[Głosów: 0 Średnia: 0]

Check Also

zioła i korzenie

Odkrywanie egzotycznych smaków dzięki różnorodnym mieszankom ziół i korzeni

Zanurz się w nieodkryte dotąd aromaty egzotycznych ziół i korzeni. Wprowadź do swojej kuchni niezwykle …

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

NOWOŚĆ!
Sprawdź E-book!

47 zabaw i ponad 150 pomysłów na aktywne spędzanie czasu z dzieckiem

Pobierz bezpłatne
fragmenty e-booków + BONUSY!

Wypełnij formularz.
Materiały wyślę OD RAZU na Twój e-mail!

Wypełnij formularz i zapisz 

się na webinar! 

Pobierz plan TABATA KILLER! 

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail

Dołącz do wyzwania deski!

Wypełnij formularz i pobierz plan na swój adres e-mail