Home » Odżywianie » Diety » Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów – poznaj nasze propozycje przepisów
Remuatoidalne zapalenie stawów - jaka dieta
Jaka dieta jest najlepsza przy remuatoidalnym zapaleniu stawów?

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów – poznaj nasze propozycje przepisów

Dieta to jeden z najważniejszych czynników leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów. Jej głównym zadaniem jest dostarczanie do organizmu składników, które mają właściwości wyciszające stany zapalne i ograniczające czynniki prozapalne. Dzięki temu u pacjenta rzadziej występują silne bóle i sztywnienie stawów. Co jeść przy reumatoidalnym zapaleniu stawów? Jaka dieta jest rekomendowana przez specjalistów?

Czym jest RZS?

Reumatoidalne zapalenie stawów jeszcze do niedawna nazywane artretyzmem, jest chorobą tkanki łącznej o podłożu autoimmunologicznym. Schorzenie atakuje przede wszystkim stawy, a niekiedy obejmuje też obszary tkanki podskórnej narządów, m.in. serca, nerek, płuc, narządu wzroku. Objawami RZS są opuchnięcia, ograniczenie ruchomości i przykurczów. Leczenie tych dolegliwości odbywa się za pomocą farmakologii. Kuracja polega na przyjmowaniu przez pacjenta niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Oprócz tego równie ważna jest rehabilitacja (np. polem magnetycznym, krioterapia czy kinezyterapia) oraz przejście na odpowiednią dietę.

Rola diety przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Aby leczenie RZS było skuteczne, należy podejść do niego kompleksowo. Oprócz farmakologii konieczna jest zarówno rehabilitacja, jak i dieta. Badania pokazują, że dieta skutecznie poprawia jakość życia chorego i pozwala na wyciszenie stanów zapalnych. Potwierdzają one też popularną hipotezę „osi jelita stawy”, czyli silnego oddziaływania stanu jelit na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów. Stwierdzono m.in. zależność między składem mikrobioty jelitowej i obecnością bakterii Prevotella copri, a zachorowalnością na RZS. Stąd też dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów ma duże znaczenie, a jej głównym zadaniem jest stymulowanie układu odpornościowego oraz zredukowanie stanów zapalnych organizmu.

Produkty zabronione w diecie na RZS

Kondycję osoby chorej na reumatoidalne zapalenie stawów pogarszają takie produkty, jak: nabiał, czerwone mięso, cukier, tłuszcze (szczególnie tłuszcze trans), sól kofein i rośliny psiankowate. Produkty te powinny być wyeliminowane z codziennego jadłospisu. Zalecane jest również ograniczenie żywności smażonej i grillowanej, alkoholu, tytoniu, ostrych przypraw.

Jakie diety stosować przy reumatoidalnym zapaleniu stawów?

Obecna wiedza medyczna pozwala zaproponować osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów trzy odmienne diety. Wszystkie pozytywnie wpływają na kondycję organizmu i minimalizują objawy schorzenia. Wśród polecanych jadłospisów znajduje się:

  • dieta wegańska – jej jadłospis oparty jest na warzywach i owocach, które powodują obniżenie stanów prozapalnych. Dzięki temu redukuje się ból i sztywnienie stawów, a także poprawia mikroflorę jelitową. Dieta wegańska wyklucza jedzenie mięsa, w tym drobiu, ryb i owoców morza, oraz wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego np. mleka, jaj, żelatyny;
  • dieta śródziemnomorska – opiera się na spożywaniu dużych ilości warzyw bogatych w związki bioaktywne, ryb z kwasami omega-3, nieprzetworzonych węglowodanów oraz oliwy z oliwek, która jest źródłem kwasu oleinowego. Dieta śródziemnomorska na reumatoidalne zapalenie stawów oznacza ograniczenie nabiału, czerwonego mięsa i czerwonego wina. Działa antyoksydacyjnie oraz zmniejsza wytwarzanie i aktywowanie czynników prozapalnych;
  • dieta wegetariańska – jadłospis opiera się na produktach roślinnych z udziałem produktów mlecznych jaj, nabiału i ryb.

Przykładowy jadłospis diety na RZS

  • Śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, borówkami i orzechami włoskimi.
  •  II śniadanie: kanapki z chlebem razowym, pastą z soczewicy i ogórkiem.
  • Obiad: krupnik, dorsz zapiekany z warzywami, kasza gryczana, pomidory z jogurtem naturalnym i koperkiem.
  • Kolacja: sałatka z warzywami (sałata, ogórek, papryka, oliwki), kaszą bulgur, gotowanymi jajkami z sosem winegret (na bazie oleju lnianego), posypana siemieniem lnianym.

Pacjentów ze zdiagnozowanym reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz zainteresowanych nowymi rozwiązaniami terapeutycznymi Centrum Medyczne Synexus zaprasza na bezpłatne konsultacje ze specjalistą.

Artykuł przygotowany przez partnera serwisu 

Przeczytaj też:

Chcesz szybko i skutecznie schudnąć?

Sprawdź nasze diety i poradniki odchudzania. Poprowadzimy Cię krok po kroku, pokażemy jak ćwiczyć, co jeść i jak się motywować, by odchudzanie było skuteczne i trwałe.

Nasze diety i poradniki to idealne propozycje dla kobiet, które chcą rozpocząć zdrowy tryb życia oraz czuć się fantastycznie każdego dnia.

Codziennie będziesz pełna energii, a waga pokaże ubywające jak szalone kilogramy.

Tak, pokaż mi diety!

Podobał Ci się ten artykuł?

Zostaw swój e-mail, a wyślemy Ci informacje o nowych ćwiczeniach, poradach i dietach!

Dziękujemu za zapisanie do Newslettera

Check Also

Catering sportowy - jak wybrać

Cechy dobrego cateringu sportowego

Nie da się ukryć, że zdrowy tryb życia jest od dobrych kilku lat bardzo modny. …

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o