Dieta przy chemioterapii i dieta po przeszczepie różnią się od siebie. Jak powinna wyglądać odpowiednia, dostosowana do pacjenta dieta przy nowotworze złośliwym?
Pacjenci onkologiczni powinni być pod szczególną, specjalistyczną opieką lekarską. Także ich dieta powinna być uzgadniana z lekarzem, a składniki w niej ściśle określone. Jak powinien odżywiać się pacjent onkologiczny?
Białaczka – co można jeść
Diet przy białaczce powinna być skonsultowana z lekarzem. W przypadku gdy pacjent z białaczką nie odczuwa skutków ubocznych leczenia, może stosować dietę, która nie różni się mocno od zwykłej, zdrowej diety, zawierającej antyoksydanty, witaminy i minerały. Taka dieta polecana jest również osobom zdrowym i chorującym na inne rodzaje nowotworów. Które zatem składniki diety bogate są w antyoksydanty? Jest to przede wszystkim zielona herbata. Antyoksydanty zawierają też jabłka, cebula, czosnek, marchew, kurkuma, pomidory i jego przetwory, a także maliny, jagody i żurawina.
Choć antyoksydanty nie leczą białaczki, pozwalają na znaczną regenerację i walkę z chorobą. Witaminy zaś pozwalają zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii (witamina C), zmniejszyć ryzyko infekcji (witamina E) czy spowolnić rozprzestrzenianie się choroby (beta-karoten). Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat żywienia przy nowotworze złośliwym wejdź na stronę https://www.dkms.pl/pl/zywienie.
Dieta po przeszczepie komórek macierzystych
Przede wszystkim po przeszczepieniu szpiku należy unikać potraw ciężkostrawnych. Dietę, która po przeszczepie nie jest zróżnicowana, powinno się rozszerzać stopniowo. Układ pokarmowy powinien bowiem zaadaptować się do nowych produktów.
Po przeszczepieniu szpiku przede wszystkim należy spożywać potrawy świeżo przygotowane. Najlepiej gotować je w wodzie, na parze lub piec w folii. Owoce surowe można spożywać wyłącznie te, które można obrać, czyli m.in. jabłka, banany, pomarańcze czy mandarynki. Przed obraniem powinno się je jednak dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Co więcej, należy unikać potraw tłustych i smażonych, a także ostrych przypraw i alkoholu.
Pacjenci powinni także wdrożyć dietę ubogobakteryjną. To oznacza między innymi, że produktów nie powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny, jedzenie przechowywane w lodówce nie powinno być spożywane później niż po 24 godzinach i że powinno się unikać produktów kupowanych na straganach i wystawionych bez opakowania.
Powinno się spożywać masło kupowane w małych opakowaniach, mleko UHT w kartonikach, jogurty naturalne i owocowe w małych opakowaniach.
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu