Batony białkowe to ratunek dla każdego sportowca, który potrzebuje szybkiej przekąski przed czy po treningu, a nawet w ciągu dnia – są sycące, zawierają dużą porcję białka i są wprost stworzone dla osób zabieganych.
Kiedy często nie masz czasu przygotować sobie wartościowego posiłku, okazują się Twoim jedynym ratunkiem. Mają jednak swoje wady, o których warto również pamiętać. Batony białkowe. Kto powinien je stosować?
Batony białkowe – NIE na redukcji
Batony białkowe, choć mają wiele zalet, nie brakuje im też wad – są wysokokaloryczne i zazwyczaj zawierają niezdrowe tłuszcze trans i cukier, dlatego nie są polecane dla osób na redukcji, nie mogą być zastępstwem dla batoników (jeśli masz skłonność do słodyczy, nawet po nie nie sięgaj) i raczej nie korzystają z nich osoby, którzy stawiają na co dzień na nieprzetworzoną żywność naturalną.
Dobre dla zabieganych
Mimo swoich wad, lepiej sięgnąć po baton białkowy niż inną, bardziej kaloryczną i bezwartościową przekąskę typu fast food czy klasyczne batony, po które w biegu często sięgamy. Dobrze dobrane zawierają znaczną ilość białka (nawet do 50% wartości), a więc są cennym wkładem do spełnienia dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Warto skorzystać z tej możliwości szczególnie, jeśli mamy skłonności do objadania się i jedzenia w restauracjach – kilka batonów w plecaku rozwiązują ten problem i pomagają zachować świetną sylwetkę.
Postaw na batony dobrej jakości!
Baton białkowy może mieć lepszy i gorszy skład, więc jeśli zależy nam na zdrowiu i sylwetce, najlepiej wybierać ten najlepsze jakości. Sacharozę czy syrop glukozowo-fruktozowy mogą zostać zastąpione sorbitolem, maltitolem czy laktitolem i syropami na ich podstawie.
Ich zastosowanie zmniejsza kaloryczność i indeks glikemiczny. Poliole jednak mają swoje wady, mogą powodować wzdęcia i biegunki, a niektóre osoby mogą nie tolerować ich wcale.
Batony znanych i sprawdzonych producentów znajdziesz m.in w https://tanie-odzywki.pl/447-batony-bialkowe
Zwróć uwagę na jakość białka
W każdym batonie są różnej jakości białka, przeważnie niestety gorsze, niż te, które przyjmujemy na co dzień. Dlatego zanim wybierzemy konkretną markę, warto spojrzeć na skład również i od tej strony.
Najtańsze wykorzystują białko sojowe, kolagenowe czy pszeniczne, które ma gorszą przyswajalność. Korzystając z batonów i traktując sport poważnie, warto zdecydować się na te lepszej jakości, które są oparte na wysokojakościowym białku serwatkowym.