Algi inaczej zwane glonami, na Dalekim Wschodzie znane są od wieków, jednakże to w Europie Zachodniej w ostatnim czasie robią prawdziwą furorę. Znane są ze swych unikatowych właściwości i zastosowaniu zarówno w diecie i farmacji, jak i w kosmetologii.
W praktycznym zastosowaniu algi są bogatym źródłem składników odżywczych, co potwierdzają specjaliści dietetyki. Wiele z tych gatunków można oznaczyć jako te wartościowe i przydatne do spożycia, dlatego warto po nie sięgać. Znalazły również swoje zastosowanie w kosmetologii, a technicy usług kosmetycznych coraz częściej sięgają po produkty wyprodukowane na bazie tych wodorostów.
Algi – właściwości
Algi posiadają niebywale szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych. Można wyróżnić trzy rodzaje alg: czerwona, zielona lub brunatna, a każda z nich zawiera w sobie inne składniki odżywcze. Wpływ na ich właściwości ma również położenie, dostęp do słońca czy temperatura.
W tych glonach znajduje się bogactwo mikroelementów takich jak: sód, potas, chlor, siarka, żelazo, selen, mangan czy nikiel. Posiada również szeroką gamę witamin: C, z grupy B, kwas foliowy czy beta-karoten. Algi to także bogactwo błonnika i protein.
Algi chronią nasze serce
Wodorosty, o których mowa, przede wszystkim regulują ciśnienie krwi. Błonnik, który jest w nich zawarty, tworzy osłonę na ścianach jelit, tym samym ograniczając wchłanianie tłuszczów i nadmiaru spożywanego cukru. W efekcie możemy liczyć na znaczące zmniejszenie poziomu glukozy we krwi i pozbycie się złego cholesterolu.
Algi to przyjaciele naszej skóry
Kremy i maści tworzone na bazie alg są niezastąpione w kosmetyce, a żaden inny krem nie może się im równać. Do głównych ich działań należą:
- ochrona naskórka oraz komórek przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych,
- odbudowa powłoki hydrolipidowej, a tym samym zatrzymanie wilgotności w naskórku,
- rozjaśnienie skóry jednocześnie dodając jej blasku,
- sprawiają, że praca gruczołów łojowych powraca do prawidłowego poziomu.
Usuwają toksyny
Dzięki swojej unikatowej budowie, algi posiadają umiejętność wiązania oraz usuwania toksyn z organizmów, a w szczególności są to zanieczyszczenia, które pochodzą z zewnątrz (papierosy, alkohol, zanieczyszczenie powietrza). Posiadają również umiejętność uszczelniania ścianek jelit, co może zapobiec wielu zatruciom.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, algi nie są tylko i wyłącznie składnikami kosmetyków. Znajdują swoje zastosowanie również w kuchni, gdzie idealnie sprawdzą się w sushi oraz jako przyprawa do ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza. Można je również spożywać na surowo, gotować bądź podsmażyć. W postaci sprasowanych listków idealnie sprawdzą się jako przekąska.
To jedne z niewielu zastosowań tych niezwykłych wodorostów dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem ich do swojego życia – zarówno do diety, jak i do podręcznej kosmetyczki!
Artykuł przygotowany przez partnera serwisu