Zacznijmy od tego, że podstawową i najskuteczniejszą strategią odchudzania jest zmiana stylu życia i wprowadzenie zdrowych nawyków, takich jak uprawianie regularnej aktywności fizycznej oraz zastosowanie zdrowej i zbilansowanej diety, uwzględniającej deficyt kaloryczny. Co ważne, w walce o utratę zbędnych kilogramów możemy się wspomóc. Jednak zamiast sięgać po drogie suplementy diety, które obiecują nam utratę tkanki tłuszczowej (a faktycznie najczęściej tracimy jedynie pieniądze), możemy wspomóc się substancjami bioaktywnymi pochodzenia roślinnego. Warto nadmienić, że ich pozytywny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej został potwierdzony wieloma badaniami.
Roślinni sprzymierzeńcy w walce o szczupłą sylwetkę
W królestwie roślin możemy znaleźć kilka gatunków bogatych w substancje bioaktywne, które według badań, wspomagają naszą walkę o redukcję masy ciała. Substancje te wykazują kilka różnych mechanizmów działania, na przykład:
- zmniejszone różnicowanie i ograniczone namnażanie preadipocytów (prekursorów komórek tłuszczowych),
- zwiększony wydatek energetyczny,
- zmniejszone wchłanianie tłuszczu,
- zwiększona lipoliza (rozkład tłuszczów) i zmniejszona lipogeneza (odkładanie i magazynowanie tłuszczu w tkance podskórnej)
- zmniejszony apetyt.
Naturalni sojusznicy odchudzania – czyli jak wspierać redukcję masy ciała wykorzystując substancje roślinne
Rośliny i substancje roślinne wspomagające odchudzanie
Garcinia cambogia
Tamaryndowiec malbarski, czyli Garcinia cambogia to egzotyczna roślina pochodząca z Indonezji. Swoje działanie wspomagające odchudzanie zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który stanowi nawet 30% masy rośliny i nadaje jej mocno kwaśny smak. Działanie HCA wiąże się ze zmniejszeniem spożycia pokarmu poprzez regulację poziomu serotoniny i modyfikacje metaboliczne, jak zwiększenie utleniania tłuszczu, czy zmniejszenie lipogenezy de novo.
Ekstrakt z zielonej kawy
Ekstrakt z zielonej kawy pochodzi z zielonych i niepalonych ziaren kawy. Wśród występujących w nim składników bioaktywnych można przede wszystkim wyróżnić kwas chlorogenowy (CGA), kwas kawowy, wanilinowy, p-kumarowy i feruloilowy, trigoneline, garbniki i antrachinony. Dostępne badania wskazują, że wspomaganie diety ekstraktem z zielonej kawy może być pomocne u osób z nadwagą i otyłością.
Mechanizm wspomagający odchudzanie polega między innymi na pobudzaniu lipolizy komórek tkanki tłuszczowej czy obniżeniu aktywności lipazy trzustkowej. Badania wykazały, że u osób suplementowanych ekstraktem z zielonej kawy w okresie 4-12 tygodni i dawką 180-200 mg/dzień, utrata masy ciała stanowiła 2,5kg.
Yerba mate
Yerba mate to suszone liście Ostrokrzewu paragwajskiego, wywodzącego się z Argentyny, Paragwaju, Urugwaju oraz południowe Brazylii. Mate to napar sporządzony z suszonych i rozdrobnionych liści oraz łodyg ostrokrzewu. Susz ten jest bogaty w polifenole oraz kwasy fenolowe, kofeinę i saponiny.
Guarana
Paullinia cupana to gatunek pnącza z rodziny mydleńców, które występuje w Ameryce Południowej, głównie w dorzeczu Amazonki, a my znamy ją powszechnie jako guaranę. To roślina o największej stwierdzonej dotąd u roślin zdolności do syntezy kofeiny, której zawiera 4 razy więcej niż ziarna kawowca. Jako surowiec wykorzystuje się głownie jej owoce, a dokładniej nasiona oraz korzeń. Główną substancją aktywną nasion jest guaranina działająca na organizm praktycznie tak, jak kofeina.
Wśród pozostałych substancji możemy wymienić: adeninę, cholinę, katechinę, hipoksantynę, saponiny, teofilinę, teobrominę, skrobię oraz olejki eteryczne. Według badań, spożywanie sproszkowanej guarany skutecznie przeciwdziała otyłości, bowiem zmniejsza apetyt, modyfikuje wchłanianie i metabolizm lipidów, zwiększa termogenezę i zmiany w mikrobiocie jelitowej.
Źródło: K. Bąk, Naturalni sojusznicy wiosennych postanowień – o wsparciu redukcji masy ciała z wykorzystaniem substancji roślinnych, Food Forum, nr 2, kwiecień-maj 2022.